hirdetés

Az étcsokoládé nem hizlal, sőt…

Az étcsokoládé flavanoljai megakadályozzák, hogy a zsírdús diétára fogott egerek elhízzanak, cukorbeteggé váljanak. Korábban megfigyelték azt is, hogy a sok étcsokit majszoló tizenévesek karcsúbbak, mint a társaik.

hirdetés

Riasztó arra gondolni, hogy miközben az egészségügyi statisztikák szerint hazánkban minden negyedik tizenéves túlsúlyos, mintegy 350 000 gyermek nem jut megfelelő táplálékhoz, sőt éhezik. Mindkét véglet további kóros állapotokat idéz elő. Az elhízás például cukorbetegségre hajlamosít, és nálunk jelenleg 600 000 cukorbeteget kezelnek, de a szakorvosok becslése úgy szól, hogy további 400 000 ember is diabéteszes, csak még nem tudja.

Nem véletlen, hogy a hazai média tele van bűvösnek mondott fogyókúrás receptekkel. Az étcsokoládét valószínűleg egyetlen fogyókúrás program sem tartalmazza, pedig több tudományos vizsgálat tanúsága szerint bízvást tartalmazhatná. Andrew P. Neilson, a Virginiai Állami Egyetem táplálkozástudomány professzora vezeti azt a munkacsoportot, amelyik egéren azt kutatta, hogy a kakaó melyik összetevője gátolja a kísérleti állatok elhízását és cukorbetegségük kifejlődését zsírban gazdag étrend esetén. A kísérletekben a kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok bizonyultak kedvező hatásúnak. (A flavanolok nem azonosak a flavonolokkal, bár mindkét vegyületcsoport a flavonoidok családjába tartozik.)

A kísérleti állatokat zsírban gazdag vagy kifejezetten zsírszegény diétán tartották 12 héten keresztül, és a zsíros kosztot különböző flavanolokkal is kiegészítették. A zsíros étrendhez monomer, oligomer, illetve polimer procianidinban gazdag flavanol frakciókat adtak. A vizsgált hatóanyagokat 25 mg/ttkg dózisban adták az egértáphoz, ami töredéke a hasonló kísérletekhez használt dózisnak, de közel van ahhoz az adaghoz, amit az ember egészséges táplálkozás során elfogyaszt.

A kísérleti adatok értékelése azt igazolta, hogy a procianidinok hatékonysága között jelentős különbség van: a zsíros kosztot fogyasztó egerek akkor nem híztak, ha az oligomer procianidinban gazdag frakciót kapták, és a cukorbetegség korai formája, a csökkent glükóztolerancia is akkor javult – a cukor bevitele után az anyagcsere hamarabb helyreállította a normális vércukorszintet.

A munkacsoport 11 szerző nevével megjelent dolgozata a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban így foglalja össze a kísérlet eredményeit: „A kakaó flavanoljainak elhízást és cukorbetegséget megelőzni képes tulajdonsága döntően az oligomer procianidinok bioaktivitásának köszönhető. Ez különösen azért fontos, mert ebben a tanulmányban kifejezetten kis adagot alkalmaztunk. A flavanol frakciók hosszú távú etetésével lehet a jövőben tisztázni, hogy melyek fejtik ki – elfogadható adagban – azt a bioaktivitást, amelyre a hízás ellen küzdve szükségünk van.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.