hirdetés

Polifenolokban gazdag táplálékkal a diabetes ellen

A polifenolokban gazdag tápanyagok (pl. fekete csokoládé, zöld tea, kávé, extraszűz olivaolaj) jelentősen javítják a szénhidrát-anyagcserét és serkentik az agyműködést.

hirdetés

Az Európai Atherosclerosis Társaság 2014. májusi, madridi. kongresszusán (EAS 2014) két előadás is foglalkozott a táplálék és a szénhidrát-anyagcsere, valamint a kardiovaszkuláris állapot összefüggéseiről. A Dr. Lutgarda Bozzetto (II. Ferenc Nápolyi Egyetem) vezette munkacsoport szerint a polifenolokban gazdag tápanyagok (pl. fekete csokoládé, zöld tea, kávé, extraszűz olivaolaj) jelentősen javítják a szénhidrát-anyagcserét a diabetesre és a kardiovaszkuláris megbetegedésekre erősen hajlamos egyénekben.

Manapság egyre-másra jelennek meg vizsgálatok a különböző polifenolokat tartalmazó táplálékokról, a koffein, a zöld tea, vagy a fekete csokoládé előnyeiről. A természetben számos tápanyagban megtalálható polifenoloknak a kardiovaszkuláris megbetegedések és a diabetes kockázatának csökkentésén túl egyes daganatok prevenciójában is szerepük van, és nem utolsó sorban pozitívan befolyásolják az agyműködést. Állatkísérletekben és humán megfigyeléses vizsgálatokban igazolni lehet a szénhidrát-anyagcserére gyakorolt kedvező hatást is.

A résztvevő 45 túlsúlyos vagy kövér (30 fölötti BMI-vel rendelkező) beteget négy különböző étrendre osztottak be: az első csoportba sorolt betegek egy standard étrendet kaptak, melyben kevés volt az omega-3 zsírsav és a polifenol tartalom is (ez volt a kontroll csoport), a második csoport omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot kapott, a harmadik polifenolokban gazdagot, és a negyedik omega-3 zsírsavakban és polifenolokban egyaránt gazdag táplálékot fogyasztott 8 héten keresztül. Bár a második csoport (omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet fogyasztó) betegei fogytak a legtöbbet, mégis a harmadik csoport (polifenolokban gazdag diéta) betegeinél javult legjobban a vércukor- és inzulin-szint. Míg a glukóz anyagcsere és a cukorfelszívódás javulását csak a polifenolokban gazdag táplálékot fogyasztó 3-mas és 4-es csoportban figyelték meg. A béta-sejt funkciók csak a kiozárólag polifenolban gazdag táplálékot fogyasztókban javultak. Dr. Bozzetto szerint a polifenolok e speciális hatásmechanizmusa hasonlít a diabetesben használt gyógyszerekéhez, tehát mielőtt tétlenül várnánk a diabetes kialakulását, meg kellene előzni azt polifenolokban gazdag táplálkozással. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fenti vizsgálat csak kevés betegen, és rövid megfigyeléssel történt, tehát nagyobb betegcsoportokon, hosszabb ideig végzett vizsgálattal lehetne igazolni az eredményeket.

A Dr. Masaru Kominami (Osaka, Japan) vezette vizsgálatban a szőlőmag- és az oliva-kivonatokat tesztelték 72 egészséges férfin és nőn: a szőlőmag kivonatban antioxidáns, antihipertenzív és gyulladásellenes tulajdonságú katechinek és proanthocyanidinek vannak, míg az oliva polifenol tartalmú. Négyheti használat után az oliva/szőlőmag kivonatok 0,52%-kal növelték az arteria brachiálison mért áramlás mediált dilatációt (FMD) a kezeltek csoportjában, míg a kontroll csoportban az FMD 0,09%-al csökkent. A kivonatok hatására az antioxidáció javulását és a szérum C-reaktív protein szintjének enyhe csökkenését figyelték meg.

Dr. Gabrielle Riccardi (Nápoly, Olaszország) úgy kommentálta az eredményeket, hogy az eredmények jók és kedvezőek, de mivel utóbbi vizsgálatban a két hatóanyagot nem választották el, nem tudjuk, hogy melyiknek köszönhetjük a kedvező hatást.   

 

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

1. Medscape

2. EAS 2014; June 1, 2014; Madrid, Spain

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.