hirdetés

Hogyan segíti a szívműködést a szőlő?

A szőlőevés csökkenti a vérnyomást. Új vizsgálatok azt jelzik, hogy ebben többféle genetikai mechanizmus és a szőlőmag procianidin tartalma egyaránt szerepet játszik.

hirdetés

Becslések szerint világszerte egy milliárd embernek magas a vérnyomása és ez a szívelégtelenség esélyét két-háromszorosára növeli. A keringési elégtelenség állandó kezelést igénylő, súlyos állapot: az Egyesült Államokban a kórházi kezelésre szoruló, idős embereket legtöbbször dekompenzáció miatt utalják a gyógyintézetbe.

A Journal of Nutritional Biochemistry közölte annak a vizsgálatnak az eredményeit, melyet a University of Michigan Health System munkatársai végeztek, Mitchell Seymour vezetésével. Azt vizsgálták, hogyan alakul a magas vérnyomású, szívelégtelenségre hajlamos patkányok keringési állapota, ha 18 héten át szőlőben gazdag étrenden tartják őket.

Ezzel kapcsolatban már voltak korábbi megfigyelések és az új adatok megerősítették az előző állatkísérletek eredményeit. A sok szőlőt tartalmazó táp szignifikánsan csökkentette a magas vérnyomás következtében kialakuló szívizom hipertrófiát és fibrózist, így a szív diasztolés működési zavara enyhült. Ezzel párhuzamosan a szőlő bekapcsolta az antioxidáns védekezési mechanizmusokat, aminek eredményeként a glutation termelődésében szerepet játszó gének aktivitása is jelentősen fokozódott.

„Korábbi kísérleteink igazolták, hogy a szőlő jelentősen javítja a hipertenzív szívelégtelenség lefelé haladó, spirális romlását, de ennek magyarázata teljes mértékben hiányzott” – mondotta a vizsgálat vezetője. „Most a National Institute of Health tanulmány megerősítette előző eredményeinket, azzal kiegészítve, hogy különböző, genetikai változások is megjelennek és ezért a szőlő gyógyító tulajdonsága több szinten érvényesül.”

A gyümölcs megváltoztatja az aril hidrokarbon receptor (AhR) és az oxidatív stressz elleni elsődleges sejtvédelmi mechanizmusban résztvevő Nuclear Factor Erythroid-derived 2-like 2 (NFE2L2) működését. Világszerte sokan kutatják az NFE2L2 és az oxidatív károsodás kapcsolatát – írják az amerikai kutatók.

Ezzel egyidőben olasz munkacsoport is tanulmányozta a hipertónia és a szőlő kapcsolatát. Gianni Belcaro és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az Enovita fehér szőlő magjából készült és elsősorban proantocianidint tartalmazó készítmény a hipertóniás emberek vérnyomását.

A kutatók 119, prehipertóniás és enyhén magas vérnyomású, 45-55 esztendős, átlag 25,4±0,8 testtömeg indexű embert vizsgáltak. A vizsgálati alanyokat három csoportba sorolták. Az 1. csoport tagjai (37) napi 300 mg Enovita készítményt szedtek négy hónapon át, a 2. csoportban lévők (35) adagja 150 mg/nap volt, a 3. csoport (47) kontrollként szerepelt.

A résztvevők azonos módon sószegény étrenden voltak, alkoholt, koffeint tartalmazó italt nem kaptak, rendszeresen mozogtak, pihentek és nem dohányoztak. Sem vitaminokat, sem gyógyszereket nem szedtek.

A kezelt csoportok tagjaiban a szőlőmag kivonatot tartalmazó készítmény szedett dózisával arányos mértékű javulást tapasztaltak (szisztolés és diasztolés vérnyomás, szívfrekvencia, mikrocirculációs paraméterek). A vérnyomás a magasabb dózissal kezelt csoportban a vizsgálat végére 93 %-ban normalizálódott.   

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.