hirdetés

Új európai ajánlás a hipertónia kezelésére

A European Society of Hypertension (ESH) és a European Society of Cardiology (ESC) közös terápiás irányelveit legutóbb 2007-ben adták ki, az újat pedig az ESH idei tudományos kongresszusán, Milánóban ismertették.

hirdetés

Az irányelveket összeállító 25 tagú bizottság két alelnöke az olasz Giuseppe Mancia és a belga Robert Fagard volt. A teljes szöveg a Journal of Hypertension legújabb számában olvasható.  Az irányelveket 735 citátumból álló irodalomjegyzék zárja le – ez önmagában 22 nyomtatott oldalt tesz ki.

A szöveg ismertetését többen azzal kezdték: az európai terápiás állásfoglalás egy évtizeddel korábban megjelent, mint a legendás amerikai Prevention, Detection, and Treatment of High Blood Pressure, a JNC 7 új változata, melyet ugyancsak az idei évben várnak. Abban mindenki egyetért, hogy a leggyakoribb szív-ér rendszeri betegség, a hipertónia diagnosztikája és kezelése világszerte a legfontosabb kardiovaszkuláris feladat, mivel az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint jelenleg másfél milliárd embernek magas a vérnyomása.

Általában minden harmadik-negyedik felnőtt hipertóniás lesz, és külön kategóriát jelent az idős emberek legtöbbször izolált szisztolés magas vérnyomása, a betegség kezelése az egész világon hatalmas költségeket emészt fel, a következmények pedig még riasztóbbak, mert agyi katasztrófa következtében a betegek 60%-a véglegesen károsodott marad egy évvel a szélütés után.

Mancia professzor hangsúlyozta: az új irányelvek nem valamiféle receptet kívánnak adni a klinikusoknak, még kevésbé előírni, mit tegyenek, ha betegük vérnyomását emelkedettnek találják. Az irányelvek javasolnak, sugallják, hogy a kérdés szakértői milyen megközelítést ajánlanak a beteg életkorától, nemétől, testsúlyától, esetleges panaszaitól és kardiovaszkuláris kockázati tényezőitől függően.

A korábbi időszakban az ilyen szakvélemények, különféle specialisták résztanulmányai alapján, rendkívül eltérő módon javasolták kezelni a kísérő betegségek és azok foka szerint a hipertóniásokat. Az irányelv igyekszik a hipertóniás betegek ellátását egyszerűsíteni. Hipertóniás és kezelésre van szüksége annak, akinek a szisztolés vérnyomása meghaladja a 140 Hgmm értéket.

Az új összeállítás is tartalmaz speciális javaslatokat betegek bizonyos csoportjaira, így a cukorbetegekre vagy az idős emberekre vonatkozólag. A diabéteszben is szenvedők diasztolés tenzióját 85 Hgmm alá javasolja csökkenteni. A 80 évesnél idősebbek szisztolés nyomását 140 és 150 Hgmm között javasolják tartani, de ha a páciens egészséges, jó általános állapotban van, a tenzió 140 Hgmm alá is lenyomható. Ezekben a korcsoportokban azonban figyelembe kell venni a páciens mentális kapacitását is.

A terápiát illetőleg az irányelvek a gyógyszerekkel kapcsolatban „nagyobb konzervativizmust” ajánlanak. Minden döntésnél a beteg teljes kardiovaszkuláris kockázatának figyelembevételére van szükség. Az előző kiadáshoz hasonlóan négy kategóriát különböztetnek meg. Az első a magas (határértéket megközelítő) normális vérnyomás (130–139/85–89 Hgmm); 1. fokú hipertóniát jelent a 140–159/90–99 Hgmm, 2. fokú hipertóniát a 160–179/100–109 Hgmm, 3. fokút a ≥180/≥110 Hgmm érték.

Fagard professzor kiemelte, hogy először célszerű nem gyógyszeres kezeléssel indítani a terápiát. Néhány hónapon át napi 5-6 g konyhasó a korábbi 9-12 g helyett a normális vérnyomásúak tenzióját 1-2 Hgmm-rel csökkenti, de hipertóniásoknál a csökkenés 4-5 Hgmm lehet. Túlsúly esetén 5 kg fogyás 4 Hgmm-rel viheti lejjebb a szisztolés tenziót, az aerob tréning pedig akár 7 Hgmm-el csökkentheti a vérnyomást.

A 24-órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) is mind nagyobb szerepet kap a kezelésben, és a két módszer egymást kiegészítő technika. A gyógyszeres kezelést bármelyik, jelenleg használt szerrel lehet indítani, legtöbbször monoterápiával, de magas értékek esetén a kezelés eleve kombinációval is indítható. A renális denerváció is említést nyert, de azzal a megjegyzéssel, hogy az idő bizonyítja majd, milyen mértékben érvényesülnek hosszú időn át a biztató új terápiával elért eredmények.

 

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.