hirdetés

A magas vérnyomás memória- és figyelemzavart okoz

A magas vérnyomásban szenvedő gyermekek rosszabbul teljesítenek a figyelmet, a verbális készségeket és a vizuális emlékezetet mérő teszteken – hozták nyilvánosságra egy jelenleg is zajló vizsgálat első eredményeként.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy a nem megfelelő szocioökonómiai státusz még csak tovább súlyosbítja a problémát, így egyes esetekben még nagyobb a kockázat – figyelmeztetett dr. Marc Lande a Pediatric Academic Societies éves kongresszusán. „A most közzétett első adatok nem adnak magyarázatot a különbségek okára – mondta el egy interjúban. – Lehetséges, hogy maga a hipertónia idézi elő a problémát, hiszen tudjuk, hogy az agy a magas vérnyomás egyik célszerve. De nem zárható ki az sem, hogy a kognitív zavarokkal küzdő gyermekek hajlamosabbak a hipertóniára.”

A munkacsoport tagjai most egy olyan nagyobb, prospektív, több központ részvételével folyó vizsgálat előzetes eredményeit hozták nyilvánosságra, melynek célja a primer hipertóniában szenvedő gyermekek neurokognitív állapotának felmérése. A végső cél 75, újonnan diagnosztizált primer hipertóniában szenvedő, illetve 75 normotenziós gyermek bevonása. A vizsgálatba való belépéskor a vizsgálati és a kontrollcsoportban is ugyanazokat a neurokognitív teszteket végzik el. Az utánkövetés évében a hipertóniás gyermekeket az életmód megváltoztatására irányuló tanácsokkal látják el és ACE-gátló kezelést is alkalmaznak, amennyiben szükséges. Egy év elteltével minden résztvevőnél megismétlik a neurokognitív teszteket.

Mostanáig 37 gyermeket toboroztak a vizsgálati csoportba és 24 gyermeket a kontrollcsoportba. A gyermekek átlagéletkora 15 év; mindkét csoport felét olyan gyermekek alkotják, akiknek édesanyjának nincs érettségije (ez utóbbit a rossz szocioökonómiai státusz indikátorának tekintik). A hipertóniás csoportban az elhízottak aránya 70 százalék, a kontrollcsoportban 58 százalék. Az IQ tekintetében nincs jelentős eltérés a két csoport között. Minden résztvevőnél 24 órás vérnyomásmonitorozásra került sor a vizsgálatba való belépéskor.

A most bemutatott első adatok azt jelzik, hogy gyermekkori magas vérnyomás esetén máris észlelhetők neurokognitív zavarok, szemben a kontrollcsoporttal. A hipertóniás gyermekek rosszabbul teljesítettek a Rey Auditory Verbal Learning Test (RAVLT) és a Conners’ Continuous Performance Test II(CPT II) nevű vizsgálatokban, a Spatial Span Forward (SSF) teszt eredménye ugyanakkor nem különbözött lényegesen a kontrollcsoportétól. Amennyiben az elemzésbe csak a kevésbé iskolázott szülők gyermekeit vonták be, a CPT II és SSF pontszámaiban mutatkozó különbség megsokszorozódott, a RAVLT szempontjából észlelt különbség ugyanakkor változatlan maradt.

Hasonló tapasztalatokat szereztek a végrehajtó funkciókat mérő három tesztben is (CPT II Commissions, Digit Span Backward és Parent BRIEF Global Executive Composite), a hipertóniás gyermekek mindhárom vizsgálatban rosszabb eredményeket értek el. A rosszabb szocioökonómiai státusszal rendelkező gyermekekre korlátozott alcsoportelemzés ugyancsak nagyobb különbségeket jelzett a magas vérnyomásban szenvedő, illetve a kontrollszemélyek között.

A memória felmérésére négy teszt szolgált: RAVLT rövid és hosszú teszt, RAVLT List A Recognition teszt és CogState Maze Long Delay Recall teszt. A hipertóniás gyermekek összességében rosszul teljesítettek, a különbség mértéke a kicsi és nagy között szóródott. És ez esetben is igaz volt, hogy a kevésbé iskolázott gyermekek esetében nagyobbak voltak a különbségek a magas vérnyomásban szenvedő és nem szenvedő gyermekek között. A legmarkánsabb különbségeket a RAVLT Recognition Test jelezte.

„Eredményeink előzetesnek tekinthetők, melyeket további kutatásokkal tovább kell pontosítanunk – hangsúlyozza a kutatás vezetője. – Egyelőre nem vagyunk tisztában megfigyeléseink klinikai jelentőségével sem. Ennek tisztázásáig a klinikusoknak mindenesetre tudniuk kell arról, hogy hipertóniás betegeik esetében tanulási problémák jelentkezhetnek.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.