hirdetés

Fogyasztó probiotikumok

A probiotikumok az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen flora fenntartását segítk elő. Egy új vizsgálat most azt mutatta, hogy  a probiotikus baktériumok  adása fogyókúrára is alkalmas.

hirdetés

Az emberiség mintegy 30 %-a súlytöbbletet hurcol magán. A testsúly az életkortól is függ: a felnőtt nők körében az elhízottak aránya az életkorral növekszik. A testsúlygyarapodás hátterében egyre többen egyik okként a bélflóra megváltozását gyanítják.

Kanadában az Université Laval laboratóriumában Angelo Tremblay vezette munkacsoport vizsgálati eredményeit a British Journal of Nutrition közölte. A kutatók azt a korai elméletet vizsgálták, mely szerint a sovány, illetve a kövér emberek bélflórája olyan módon és mértékben különbözik, hogy ennek kedvező irányú megváltoztatása az elhízottakban a testúly csökkentésére is alkalmas.

A hipotézis azt mondja, hogy a súlytöbblettel élők belében olyan bektériumok nőnek és szaporodnak  el, amelyek létéhez a zsíros étel és a rostszegény koszt létfontosságú.

Prof. Tremblay és munkatársai igyekeztek megtalálni azt a probiotikus étrendet, amely helyreállítja az optimális testsúly megtartásához szükséges baktériumflórát. A vizsgálatot randomizált betegbesorolással, placebo kontrollal végezték.

Önként jelentkező, 125 túlsúlyos nő és férfi 12 hetes kalóriaszegény étrendet kapott, majd 12 hétig folytatták a várt súlycsökkenés megtartására szánt idővel. A teljes vizsgálati idő során a résztvevők napi két kapszulát szedtek, amelyekben vagy Lactobacillus rhamnosus, vagy placebo volt.

Az első 12 hetes diétás időszak során a vizsgált nők átlagos súlycsökkenése 4,4 kg volt a probiotikus csoportban, 2,6 kg a placebo csoportban. A férfiak probiotikumot illetve placebo szedő csoportjában viszont a testsúlycsökkenés mértéke nem különbözött. A vizsgálatot végzők sem tudják ennek okát, azt feltételezik, hogy a férfiaknak talán nem volt elég a probiotikum alkalmazott dózisa vagy a 12 hetes “kezelési” idő bizonyult rövidnak. A probiotikumot szedő nők és férfiak csoportjában az étvágyat befolyásoló hormon, a leptin szintjének illetve az elhízásra jellemző bélbaktériumok koncentrációjának csökkenését lehetett kimutatni.  

A második 12-hetes időszakban a placebót szedő nők testsúlya stabil maradt a, viszont a probiotikus kezelésben részesülők tovább fogytak, átlagosan 5,2 kg-ot. Ez azt jelenti, hogy a probiotikumot szedő nők testsúlycsökkenése a teljes, 24 hetes időszakban 2-szer akkora volt, mint a placebo szedőké.

A vizsgálók szerint a probiotikumok úgy változtatják meg a belek falának permeabilitását, így gátolják bizonyos, gyulladást okozó molekulák bejutását a  véráramba, megelőzve ezzel a glukózintoleranciához, 2-es típusú diabéteszhez és elhízáshoz vezető láncreakciót.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.