hirdetés

Probiotikus italok a szénanátha ellen

Már évek óta kutatják, hogy a probiotikumok megelőzik-e az allergiás betegségeket, de egyelőre eddig nem találtak ilyen hatást. Egy közelmúltban megjelent tanulmány azonban arra utal, hogy a probiotikum tartalmú élelmiszerek kedvezően befolyásolják a szénanáthára jellemző orrnyálkahártya elváltozást.

hirdetés

Ha valaki újságot olvas vagy tv-műsort néz, aligha képzelhető el, hogy ne találkozna akár naponta többször is olyan reklámmal, hirdetéssel, mely egészségének megtartása érdekében javasolja probiotikus élelmiszerek fogyasztását, vagy a probiotikumok ételkiegészítő formájában történő szedését.

A probiotikumok olyan baktériumok vagy gombák, melyek szájon át történő bevétellel eljutnak a vastagbélbe és ott kedvező hatásúak: szervezetünk előnyére befolyásolják a bélbaktériumok arányát és erősítik az immunrendszert. Hatásmódjukhoz tartozik, hogy a kórokozó bélbaktériumok életműködését gátolják, a kedvező hatásúakét erősítik és így kialakítják a megközelítőleg optimális bélflórát.

Mivel immunrendszerünk 70 %-a a gyomor-bélcsatornában helyezkedik el, már évekkel korábban számos vizsgálatban keresték, hogy az allergiás folyamatokat milyen módon és mértékben lehet probiotikumok adásával kezelni. A vizsgálatok és meta-analízisek azonban nem hoztak egyértelműen kedvező eredményt.

Most Kamal Ivory és munkatársai igen korszerű és jól ellenőrzött kettős-vak, placebóval kontrollált - a PLoS One folyóiratban megjelent- tanulmányuk a sokak számára igen kellemetlen allergiás kórkép, a szénanátha befolyásolása terén mutatott kedvező eredményt. Az angol Institute of Food Research (IFR) kutatói 60, szénanátha miatt rendszeresen szenvedő beteget vizsgáltak, az allegiás betegség szezonján kívüli időszakban. A betegek 16 héten keresztül naponta fogyasztottak probiotikus italt. A vizsgálati csoport tagjai Lactobacillus casei, Shirota törzsét tartalmazó folyadékot kaptak, a kettős-vak módon sorsolt másik csoportban lévő vizsgálati alanyok az előzőtől megkülönbözhetetlen, de hatóanyag nélküli italt fogyasztottak.

A résztvevők véréből és orrnyálkahártyájáról vettek mintát a vizsgálat elején, majd a kóros tüneteket kiváltó pollen alkalmazása után. A vizsgálatot a probiotikus kezelés után megismételték. Alapos klinikai vizsgálat is történt a szénanátha tüneteinek regisztrálására.

A kontrollokhoz hasonlóan az aktív kezelésben részesülők orrnyálkahártya sejtjein és vérében is kimutatható volt az immunreakció. A probiotikus kezelésben részesülőknél viszont nem jelent meg a szénanátha semmiféle tünete,

A kutatók hangsúlyozzák, eredményeik igazolták: a probiotikus terápia a bélsejtek útján egyértelműen  gátolta az orrnyálkahártya és az egész szervezet allergiás reakcióját. A megfigyeléseket most a szénanátha szokásos időszakában is folytatják, amikor a természetes pollen kiváltotta rohamra kell számítani.  

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.