hirdetés

A hideg barnítja a zsírszövetet, a kövérség ellenkezőleg

A barna zsírszövet cukrot, energiát éget, és ezzel hőt termel: a kistermetű állatok és a csecsemők így tartják fenn a testhőmérsékletüket. Hideg hatására a felnőttek is képesek a fehér zsírszövetet barnítani, de ezt a kedvező hatást az elhízás gátolja.

hirdetés

A kistermetű rágcsálók zsírszövete, de az emberi csecsemőké is sok barna zsírt tartalmaz. A barna zsír cukrot, energiát éget, és ezzel hőt termel – lehetővé teszi, hogy a kis testméretű élőlények fenntartsák állandó testhőmérsékletüket. Azt is kimutatták, hogy a rágcsálók ezért nem híznak el, amit irigyelhetünk tőlük, de utánozni nem tudunk.

A felnőtt emberi test hízás során mind több fehér zsírt halmoz fel, melynek nincs ilyen kedvező tulajdonsága, bár a barnuló zsírszövet már rendelkezik vele: ha a rágcsálóknak hidegben kell élniük, zsírjuk egy részét megbarnítják.

Lexingtonban a Kentucky School of Medicine kutatói Philip A. Kern vezetésével foglalkoztak ezzel a kérdéssel, eredményeiket a Clinical Endocrinology and Metabolism közölte. „A zsírunk barnítása nagyszerű védelem lenne az elhízás ellen. Több kalóriát égethetünk így, ahelyett, hogy fölös zsírt halmoznánk fel testünknek azokon a részein, ahol azok rontják a látványt és egészségileg is igen kedvezőtlenek” – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

A kutatók 71, 38–48 éves, egészséges önkéntest vizsgáltak télen és nyáron. Testtömegindexük 27–37 volt, tehát mindannyian túlsúlyt cipeltek magukon, egy részük pedig kifejezetten kövér volt. Figyelték a testzsír barnulásának mértékét télen, és azt, hogy az a hidegben kifejezettebb-e, mint nyáron. Fiatalok egy csoportjának tagjaiból a combtájékról is leszívtak zsírt, miután fél órán át jeget tartottak ezen a területen. Vizsgálták a barna és barnuló szövetek genetikai markereit.

Télen a pocak zsírszövetének mintáiban a barnuló zsírra jellemző genetikai markerek szintje jelentősen magasabb volt, mint a nyáron kiemelt szövetmintákban. A combról szívott szövetben, télen a barna és a barnuló zsírra jellemző három genetikai marker szintje ugyancsak magas értéken volt.

A vizsgálat során azt is tanulmányozták, hogy a hasi zsírszövetben mérhető-e eltérés a karcsúbb és a kövér emberek között. Azt észlelték, hogy 30-as testtömegindex fölött a zsír barnulásának szezonális hatása csökkent.

„Eredményeink azt is megmutatták, hogy a gyulladásos folyamat gátolja a fehér zsír barnulását. Amikor a laboratóriumban az immunrendszer makrofágjai hatottak a fehér zsírsejtekre, gátolták az átalakulást” – írták a kutatók.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.