hirdetés

ESC 2014-6: Hogyan legyünk százévesek?

Az Európai Kardiológus Kongresszus egyik előadása 118, száz évesnél idősebb spanyol ember vizsgálatának tapasztalata alapján ismét hangsúlyozta, hogy a hosszú, egészséges élet titka az egészséges életmód- és persze nélkülözhetetlenek a szülőktől örökölt előnyös gének. 

hirdetés

Mi az igen hosszú élet titka ? Manuel Martinez-Selles D’Oliviera-Soares, spanyol kardiológus erre volt kiváncsi és 118, száz esztendősnél idősebb spanyolt kérdezett és vizsgált meg, majd ismertette tapasztalatait az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán.

Az általa megkérdezett idős emberek 45 % legalább 8 pontot adott magának arra a kérdésre, milyennek értékelik  saját egészségi állapotukat egy  egytől tízig terjedő skálán. Annyira jellemző a saját egészségükkel kapcsolatos optimizmus, hogy volt olyan hölgy, aki kórházban, tolószékhez kötve élte napjait és 9 ponttal jelezte állapotát. A kérdésre render ugyanazt válaszolta, és a kétkedésre magyarázatként elmondta: jól lát és ezért élvezi gyermekei, valamint unokái társaságát.

A megkérdezettek 77 %-a otthon él, saját lakásában, csak 23 %-uk lakik idősek otthonában. Átlagos életkora101,5  (l00-110) év volt, 90 nő volt és csupán 28 férfi. Többségük fizikailag aktív volt egész addigi életében és 65 éves kora után is végzett valamilyen testmozgást. Túlnyomó többségük nem dohányzott és igen kevés alkoholt fogyasztott. Az EKG a férfiak 91 %-ánál, a nők 66 %-ánál mutatott ki valamilyen kóros eltérést. Az echokardiográfia azt igazolta, hogy a százévesek erős szívűek: a legtöbbjük bal kamrai ejekciós frakciója 60 %-nál nagyobb volt, viszont 20%-uk pitvarifibrillációval élt, és 14 %-uknak jelentősen tágult volt a bal kamrája. Aorta insufficienciát 49 %-ban észleltek, és ez általában megjósolta a mortalitást. A spanyol munkacsoport legalább fél éven keresztül követte a százévesek sorsát.

Ewa Swahn svéd professszor, a geronto-kardiológia egyik szakértője hangsúlyozta, ilyen életkor megéléséhez jó gének és egészséges életvitel szükséges. Ha valaki száz esztendőt szeretne élni, gondosan válaszon megfelelő szülőket, de ha erre nincs módja, éljen igen egészséges életet.

“Túlsúly, bőséges szivarozás és whisky mellett kevesen élnek Sir Winston Churchillhez hasonlóan 90 évet, tehát ezt ne kifogásként, hanem csak véletlen esetként említsük.”

                                                                                                                             

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.