hirdetés

Igazolták a D-vitamin és a demencia közötti kapcsolatot

Az eddigi legrobusztusabb vizsgálat szerint idősebb emberekben a D-vitaminhiány összefügg a demencia és az Alzheimer-kór jelentősen nagyobb – több mint kétszeres – kockázatával.

hirdetés

A vizsgálatot egy nemzetközi kutatócsoport végezte dr. David Llewellyn, az Exeteri Egyetem orvoskara munkatársának vezetésével, s fő eredményük az volt, hogy a súlyosan D-vitaminhiányos kísérleti alanyokban több mint kétszeres volt annak valószínűsége, hogy demencia és Alzheimer-kór alakul ki bennük.

A résztvevők idős amerikaiak voltak. Közülük azokban, akiknek mérsékelt D-vitaminhiányuk volt, 53%-kal nagyobb volt a bármilyen jellegű demencia kockázata, s súlyos D-vitaminhiány esetén már 125%-kal volt nagyobb ez a kockázat.

Hasonló eredményeket kaptak az Alzheimer-kórra vonatkozóan is: a mérsékelten D-vitaminhiányosokban 69%-kal volt valószínűbb ennek a betegségnek a kialakulása, s a súlyosan vitaminhiányosokban 122%-kal.

A vizsgálatot részben az Alzheimer Szövetség finanszírozta, és a közlemény a Neurologyban jelent meg. Összesen 1658, 65 éves vagy idősebb személy vett részt a vizsgálatban, akik valamennyien képesek voltak segítség nélkül járni, és nem volt demenciájuk, kardiovaszkuláris betegségük vagy stroke-juk a vizsgálat kezdetén. A személyeket 6 éven át követték, hogy megfigyelhessék, melyikükben alakul ki Alzheimer-kór vagy a demencia egy más formája.

Dr. Llewellyn azt mondta, hogy az volt a feltevésük, hogy lesz kapcsolat az alacsony D-vitamin szint és a demencia és az Alzheimer-kór kockázata között, mégis meglepte őket az eredmény: a kapcsolat kétszer olyan erős volt, mint amilyet vártak.

„Most klinikai vizsgálatokra van szükség annak kimutatásához, hogy az olyan ételek, mint az olajos hal vagy a D-vitaminpótlás késleltetheti-e vagy éppen megelőzheti-e az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulását. Ebben a korai stádiumban óvatosnak kell lennünk; eredményeink nem azt jelentik, hogy az alacsony D-vitamin szint demenciát okoz. Mégis, ezek az eredmények nagyon bíztatóak, és már annak is nagy közegészségügyi jelentősége lenne, ha az érintettek egy kis hányada számára hasznosak lennének, mivel a demencia megnyomorító és költséges betegség” – tette hozzá dr. Llewellyn.

A demencia korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája, mivel már most világszerte 44 millióan demensek, s a népesség elöregedése miatt arra számítanak, hogy 2050-re ez a szám megháromszorozódik.

Ez volt az első olyan nagy vizsgálat, amely a D-vitamin és a demencia kockázata közti összefüggést vizsgálta úgy, hogy a demencia diagnózisát egy szakértő, multidiszciplináris csoport állította fel sokféle információt, köztük az agyi képalkotást is felhasználva.

A D-vitamin háromféle úton kerül a szervezetbe: provitaminja a bőrben keletkezik a napsugárzás hatására; egyes ételek tartalmazzák, például az olajos hal; és sokan szednek a kereskedelmi fogalomban elérhető D-vitamin pótlót is. Lehet, hogy az idősebb emberek bőre kevésbé érzékeny a napsugárzás hatására, azaz így kevesebb D-vitamint termelnek, és nagyobb valószínűséggel alakul ki bennük D-vitaminhiány. Sok országban télen túl alacsony az UVB sugárzás mértéke ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin termelődjön.

A vizsgálat szerint van egy olyan vérbeli határértéke a D-vitaminnak, amely alatt megnő az Alzheimer-kór és a demencia valószínűsége, s ez az érték mintegy 50 nmol/l.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.