hirdetés

Nem mindegy, milyen életkorban magas a vérnyomás

Azoknak, akiknek életkoruk középső szakaszában magasabb a vérnyomása, viszont idős korukban alacsony a diasztolés nyomásuk, jobban romlik a memóriájuk  és a gondolkodási képességük.  

hirdetés

A jelenleg érvényes terápiás irányelvek szerint felnőttkorban gyógyszeres kezelésre 140/90 Hgmm fölötti vérnyomás esetén van szükség, bár az újabb irányelvek a 150/90 Hgmm értékeket tartják határértéknek Mégsem a 140/90 Hgmm a cél?, és csak ennél magasabb vérnyomás esetén tartják szükségesnek annak csökkentését, különösen  60 évesnél idősebb betegekben.

Egy új vizsgálat eredményei szerint idősebb korban az alacsonyabb diasztolés tenzióértékek viszont az agy volumenének csökkenésével és az emlékezőképesség romlásával járhat együtt. A tanulmányt az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia tudományos folyóirata, a Neurology közölte.

Lenore J. Launer, az Akadémia egyik tagja vezeti az a munkacsoportot, amelyik ezt a vizsgálatot végezte. Korábban 4 057 középkorú, átlagosan 50 esztendős nő és férfi részletes neuro-pszhichiátriai vizsgálatát végezték el, amely az emlékezet és a gondolkodási képesség szintjének meghatározásán túl kiterjedt agyszövet szerkezetének és a kiserek esetleges károsodásának feltérképező jelzését mágneses rezonancia képalkotásra is. A gondos mérések igazolták, hogy egyetlen résztvevőnél sem volt a demenciának semmiféle jele.

Jelentősen később, átlagosan a résztvevők 76 éves korában a vizsgálatokat megismételték.  A kutatók azt találták, hogy az idős emberek agyi állapota különös összefüggést mutatott az életkor középső szakaszának vérnyomás értékeivel. Aki 50 éves kora táján hipertóniás volt, de idős korában alacsony volt a diasztolés vérnyomás értéke, annál jelentősebb volt az agy zsugorodása, és a memóriavizsgálatokban is átlagosan 10 %-kal gyengébb volt a teljesítménye.

Azok viszont, akiknek életük közepe táján nem volt magas a vérnyomásuk, de a későbbiekben a diasztolés vérnyomásuk megemelkedett, 50 %-kal gyakrabban szenvedtek súlyos agyi károsodást, mint azok, akinek diasztolés vérnyomásértéke idős korban is nomál szinten maradt.

“Azok az idős emberek, akiknek anamnézisében magas vérnyomás nem szerepel, de tenziójuk jelen életszakaszukben emelkedett, nagyobb valószínűséggel szenvednek agyi károsodást, ezért vérnyomásuk csökkentése célszerű. Másfelől, azok az előrehaladott korú betegek, akik korábban hipertóniások voltak, de most alacsony a tenziójuk, nagyobb szervkárosodásnak vannak kitéve, jobban romolhat az emlékezetük és a gondolkodási képességük”  - mondotta Dr. Launer.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.