hirdetés

Milyen vérnyomás jó a vesének?

Új adatok szerint a diabetesben, valamint a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek életkilátásait nem csak a magas, hanem a túl alacsonyra szorított vérnyomásértékek is ronthatják.

hirdetés

A jelenleg elfogadott iránylevek szerint a magasvérnyomásban szenvedők kezelésének célja a megnövekedett vérnyomás csökkentése, mivel a vérnyomás emelkedésével egyenes arányban nő a vaszkuláris megbetegedések és a vaszkuláris halálozás kockázata. Azonban a vérnyomásnak a jelenleg elfogadott célérték alá való túl agresszív csökkentése rontja a diabetesben, valamint a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek életkilátásait– ugyanakkor azt is tudni kell, hogy nem ismerjük azt az ideális vérnyomás-tartományt, mely az antihipertenzív kezelés alatt álló betegek jobb túlélésével járna és a vesebetegeknek jobb kilátásokat biztosítana.

2006. január 1. és 2010. december 31. között a dél-kaliforniai Kaiser Permanente központban hipertóniával kezelt és nyilvántartott 398 419 beteg anyagát retrospektíve értékelték abból a szempontból, hogy a hipertonia mértéke hogy hatott a vese eredetű halálozásra (Sim). Kiinduláskor a régiónak megfelelően a különféle rasszokhoz tartozó betegek átlagos életkora 64 év volt, és 55%-uk volt a nő. A betegek 43%-a kövér volt (BMI ≥30), kb. egyharmaduk (30%) 2-es típusú diabetesben szenvedett, és kb. a egynegyedük glomerulus filtrációs rátája alacsony volt (

A hipertóniával kezelt betegek fenti, hosszú időn át folytatott megfigyelése kapcsán derült ki, hogy sem az optimálisnál magasabb, sem az annál alacsonyabb vérnyomás nem szerencsés, mert ilyenkor gyakrabban alakul ki – illetve végződik halállal – a dialízisre vagy transzplantációra szoruló végstádiumú krónikus vesebaj. Dr. John J. Sim (Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center, CA) és kollégái szerint a vérnyomás és az ESRD-ben történő halálozás összefüggése egy U-alakú görbét mutat: a 130-139 Hgmm közötti szisztolés és a 60-79 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás esetén a legkisebb a kockázat (ezek az értékek vannak  az U alakú görbe legalján), ezen értékeknél alacsonyabb illetve magasabb vérnyomás esetén  egyaránt gyarapodik az ESRD-s halálozás. A legkedvezőbb érték a 137/71 Hgmm volt, viszont a magasvérnyomás mellett diabetesben is szenvedő betegek esetén a 131/69 Hgmm, 70 éves kor felett pedig a 140/70 Hgmm volt optimális. Tehát a hipertóniás beteg kezelése során a túl magas értékek, és a túl alacsony vérnyomásértékek egyaránt kedvezőtlenül befolyásolták a vesék állapotát.

A halálozás, vagy az ESRD kialakulásának kockázata és a szisztolés vérnyomás értékei közötti összefüggéseket táblázatosan ábrázolása magáért beszél.

Szisztolés vérnyomás (Hgmm)

Igazított HR (95% CI)*

<110

4,10 (3,87-4,33)

110-119

1,81 (1,74-1,88)

120-129

1,12 (1,08-1,15)

130-139

1,00

140-149

1,44 (1,39-1,50)

150-159

2,34 (2,22-2,47)

160-169

3,33 (3,05-3,63)

≥ 170

4,91 (4,41-5,47)

*Életkor, nem, rassz, BMI, krónikus vesebetegség, diabetes, iszkémiás szívbetegség, cerebrovaszkuláris betegség szerint igazítva.

Az ESRD megbetegedések aránya a szisztolés vérnyomás emelkedésével párhuzamosan nőtt, viszont nem szaporodott az alacsony szisztolés vérnyomás mellett. A 60-79 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás mellett volt megfigyelhető az ESRD megbetegedés legalacsonyabb kockázata.

A jelenlegi USA guideline-ok csak a felső értékeknél húzzák meg a terápiás határt, de a fenti adatok szerint a túl alacsony vérnyomásnak, a túlkezelésnek is vannak potenciális veszélyei.

A tanulmányhoz társult kiadói közleményükben Dr. Charlotte Andersson (Gentofte Hospital, Hellerup, Dánia) és Dr. Ramachandran S. Vasan (Boston University School of Medicine, MA) az „ideális” terápiás célértékeket próbálják megtalálni. Megjegyzik, hogy a betegek mintegy 60%-ában sikerül a 140/90 Hgmm alatti tartományban tartani a vérnyomást, de nem világos, hogy mit kell tenni a betegek azon 40%-ával, akiknél nem sikerült a vényomás beállítása. Mint ahogy az korábban írtuk is Mégsem a 140/90 Hgmm a cél? az idei amerikai kardiológus kongresszuson ismertették (és egyidejűleg a JAMA-ban is közzétették) a  Joint National Committee JNC 8 (Eight Joint National Committee) új javaslatát, mely a vérnyomáscsökkentés célértékét 150/90 Hgmm-ben definiálta, ugyanis „a randomizált vizsgálatok nem bizonyították, hogy a szigorú vérnyomás-kontroll jobb kilátásokkal járna”.

Talán a további, sok beteg bevonásával zajló klinikai vizsgálatok eredményei további eligazítást adhatnak. Ezek közül a jelenleg is folyó Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) a betegek sorsát

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Heartwire

2. Journal of the American College of Cardiology

3. Journal of the American College of Cardiology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.