hirdetés

Nagy dózisú C-vitaminnal csökkenthető a vérnyomás?

A John Hopkins kutatóinak többéves megfigyelése szerint a nagy dózisú C-vitamin mérsékelt vérnyomáscsökkenést eredményezhet. A szakemberek azonban egyelőre még csak kellő önmérséklettel javasolják a táplálékkiegészítők e céllal történő fogyasztását.

hirdetés

„Kutatásaink azt jelzik, hogy C-vitamin hatására mérsékelten csökken a vérnyomás. Mindazonáltal további kutatások szükségesek a hatásmechanizmus tisztázására, mielőtt a nagy dózisú C-vitamint vérnyomáscsökkentőként javasolhatnánk széles körben” – hangsúlyozta Edgar „Pete” R. Miller, a John Hopkins orvosi karának belgyógyász docense, az American Journal of Clinical Nutrition című lapban nyilvánosságra hozott kutatás vezetője.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának körülbelül 30 százaléka szenved magas vérnyomásban, mely a szívbetegségek és a stroke fontos kockázati tényezője. Az eddigi tapasztalatok szerint a vérnyomás rendezésére sikerrel alkalmazható a gyógyszeres kezelés, a testmozgás, a testsúlycsökkentés és az étrendváltoztatás (ezen belül a sóbevitel megszorítása). Egyes szakemberek szerint ebbe a sorba illeszkedik a nagy mennyiségű C-vitamin-pótlás is, bár az eddig elvégzett véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok nem hoztak egybehangzó eredményeket erre vonatkozólag.

Miller és munkatársai 29 véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálat eredményeit tekintették át. Olyan vizsgálatokat gyűjtöttek ki, melyekben a szisztolés és/vagy diasztolés vérnyomásértékeket C-vitamin vs. placebo adásával vetették össze. Azt találták, hogy átlagosan napi 500 mg C-vitamin-bevitel mellett – ami a jelenleg ajánlott napi mennyiség (kb. 90 mg/nap) több mint ötszöröse – a vérnyomás rövid távon átlagosan 3,84 Hgmm-rel csökkent. Az igazolt hipertóniában szenvedő résztvevők alcsoportjában átlagosan 5 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést tapasztaltak.

Összehasonlításként a szerzők azt az adatot idézik, mely szerint antihipertenzív szerekkel (például ACE-gátlókkal, diuretikumokkal) átlagosan 10 Hgmm-es csökkenés érhető el.

„Bár a jelek szerint a nagy dózisú C-vitamin csak kismértékben befolyásolja a vérnyomást, ha az Egyesült Államok teljes lakosságának vérnyomását sikerülne 3 Hgmm-rel csökkenteni, akkor ezzel lényegesen visszaszorítható lenne a stroke előfordulása is” – vélekedik Miller, aki ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az általuk elemzett tanulmányok között egyetlen olyan sem volt, ami azt igazolta volna, hogy a C-vitamin direkt módon megelőzné vagy mérsékelné a kardiovaszkuláris betegségek – köztük a stroke – előfordulását.

A kutatók figyelme azért fordul a C-vitamin mint potenciális vérnyomáscsökkentő felé, mert egyéb biológiai és élettani hatásainak ismeretében feltételezték, hogy akár ilyen irányú hatása is lehet. A C-vitamin például diuretikus hatással is rendelkezik azáltal, hogy fokozza a vesében a nátrium és víz kiválasztását, ami az erek falának elernyesztése révén csökkenti a vérnyomást.

A táplálékkiegészítők gyártása és forgalmazása 28 milliárdos iparágat tart fenn az Egyesült Államokban, és a média sokszor olyan irányban befolyásolja a közvéleményt, hogy nehéz ellenállni a csodálatos élettani hatásokat kínáló készítmények csábításának – figyelmeztet ugyanakkor Miller. Az emberek hajlamosak úgy tekinteni ezekre a termékekre, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek „természetes alternatíváira”, noha bizonyítékok sora igazolja, hogy a vérnyomáscsökkentő csodaszerként hirdetett készítmények jelentős része teljesen hatástalan, sőt akár még veszélyes is lehet. „Az emberek előszeretettel szednek vitaminokat akkor is, ha adott esetben semmi nem bizonyítja hatásukat – mondja Miller. – A C-vitamin vérnyomáscsökkentő hatását illetően is igyekszünk bizonyítékokra alapozott irányelveket megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy az e célból szedett C-vitamin-tartalmú készítmények használnak vagy éppen ártanak. A kérdés azonban még nem dőlt el egyértelműen.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.