hirdetés

Az erélyes vérnyomáscsökkentés nem javítja a gondolkodási képességet

Feltételezték, hogy az erélyes vérnyomáscsökkentés jobban gátolja cukorbetegekben a kognitív képesség időskori romlását, mint az óvatos terápia. Egy jól kontrollált, nagy vizsgálat igazolta, hogy az ilyen betegek vérnyomásának és lipid szintjének nagyfokú csökkentése sem gátolja vagy késlelteti a szellemi teljesítménynek, korral előrehaladó romlását.

hirdetés

Klinikai megfigyelések már korábban is jelezték, hogy a társbetegségekkel, így például  magas vérnyomással szövődő  2-típusú cukorbetegség  esetén a szellemi teljesítmény romlása, a demencia sokkal gyorsabb ütemű, mint a szövődményekkel nem járó diabetesben.  Az ismert jelenség megfelelően bizonyított gyógyszeres beavatkozási lehetőségét azóta is kutatják.  

Néhány kisebb estszámú korábbi vizsgálat arra utalt, hogy a vérnyomás és a vérlipid- szint leszorítása alkalmas lehet a klinikai romlásának kivédésére. Jeff D. Williamson és munkacsoportja ezirányú tapasztalatait a JAMA Internal Medicine közölte.

Az Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD) vizsgálat  Memory in Diabetes (MIND) alcsoportjába 2977 cukorbeteget vontak be, akaiknek a vizsgálat kezdetén nem volt demenciája, gondolkodási károsodása és  HbA1c értékük 7,5 % alatt maradt.

A randomizált módon 2 csoportra osztott betegek egyik felénél a szisztolés tenziót leszorították 120 Hgmm alá (“intenzív” csoport), másik részüknél (n=1439) a 140 Hgmm alatti érték elérésére törekedtek (“standard” csoport) és mindkét csoporton belül 2 alcsoportot képeztek a koleszterincsökkentés illetve annak hiánya szerint. A jól kontrollált LDL-koleszterin szintű csoportot (100 mg/dl értéknél alacsonyabb) LDL-koleszterin szinttel, az ő koleszterinértékeiket  simvastatin adásával biztosították (a 2 alcsoportban összesen 1538 személyét), illetve a simvastatint nem kapó placebo csoportot.

Az ACCORD MIND tanulmányban két végpontot vettek figyelembe: a kognitív képességet és az agytérfogatot. A gondolkodási képességet a vizsgálat kezdetén, majd  20 és 40 hónap elteltével értékelték a verbális memória meghatározásával, valamint több egyéb teszttel, köztük a Mini-Mental State Examination-nal.

A kognitív funkció nem különbözött sem az intenzív vérnyomáscsökkentéssel (120 Hgmm-nél alacsonyabb szisztolés tenzió) sem az intenziv vérnyomáscsökkentésben és statinkezelésben is részesülő csoport és a többi csoport között.  Dr. Williamson kiemelte, hogy vizsgálatuk eredményei szerint semmilyen kedvező hatást nem gyakorol a szellemi képességekre a 2-típusú cukorbetegségben szenvedők szisztolés tenziójának erőteljes, az általánosan elfogadott 140 Hgmm-es értéknél alcsonyabb értékre szorítása.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.