hirdetés

Mégsem a 140/90 Hgmm a cél?

Az új terápiás irányelvek szerint a korábbinál magasabb vérnyomás jelent csak kezelést igénylő hipertóniát, ilymódon  - főleg az idősebb - magasabb vérnyomású betegek egy részének nincs szüksége folyamatos gyógyszeres kezelésre.

hirdetés

Az elmúlt jónéhány év nemzetközi terápiás irányelvei a felnőtt emberek vérnyomás célértékét   140/90 Hgmm-ben jelölték meg, és az ettől eltérő értékek esetén javasoltak kezelést ezen optimális vérnyomás elérése érdekében. Bizonyos, nagyobb kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbajban szenvedők vagy már korábban érkárosodás miatt kezeltek esetén e célértéknél is  is alacsonyabb tenziót szabtak meg terápiás célként.

A Seventh Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure (JNC 7)  által javasolt 140/90 Hgmm értéket tehát világszerte elérendő terápiás célként fogadták el, mígnem idén az amerikai kardiológus kongresszuson ismertették (és egyidejűleg a JAMA-ban is közzétették) a JNC 8 új javaslatát, mely a határtékeket 150/90 Hgmm-ben definiálta.

A szakértők  több mint 16 000 résztvevő 2005-2010 között mért és folyamatosan regisztrált vérnyomásadataiból vonta le azt a következtetést, hogy a szisztolés vérnyomás kezelést nem igénylő szintjét a korábbi 140 Hgmm-rel szemben 150 Hgmm-ben határozzák meg. A bizottság számításai szerint az antihipertenzív terápiát igénylő amerikai lakosság aránya ilymódon az eddigi 40,6 %-ról 31,7 %-ra csökken.

Ez azt is jelenti, hogy 13,5 millió amerikai felnőtt– legtöbbjük 60 évesnél idősebb ember – a korábbiakkal ellentétben mostantól már nem számít nem megfelelően kontrollált vérnyomásúnak. Ebbe beletartozik 5,8 millió hipertenzióval kezelt beteg, aki az új célérték szerint már nem igényel gyógyszeres kezelést.

Vannak hipertonia szakértők, akik nem helyeslik ezt az új irányelvet, mert véleményük szerint így olyan betegek is kezelés nélkül maradnak, akiknél ez a vérnyomásérték már növeli az agyi katasztrófa vagy szívinfarktus veszélyét. A JNC 8 hangsúlyozza, hogy az új határérték nem azt jelenti, hogy a korábban kezelt emberek nem hipertóniások, csak azt, hogy nincs feltétlenül szükségük gyógyszerre.

Az új célrértékek kitűzése azt jelenti, hogy sok beteg kisebb gyógyszeradaggal is kezelhető, így csökken az esetleges mellékhatások kockázata. Szakértők azt megjegyzik, hogy ennek ellenére mintegy 28 millió az amerikai hipertóniások száma akik fele továbbra is kezeletlen beteg.

A JNC 8 ellenzőit a Yale School of Medicine új vizsgálatának eredményeivel is szembesítették. Ez a munkacsoport Mary E. Tinetti vezetésével igazolta, hogy éppen az idős hipertóniások az elkezdett vérnyomáscsökkentők szedése nyomán gyakran szenvednek balesetet és ez a gyógyszerszedés súlyos súlyos szövődmény, még ha nem is olyan súlyos, mint a vérnyomáscsökkentés elmaradása esetén fenyegető szélütés vagy infarktus. A csaknem ötezer, baleset miatt kezelt beteg vizsgálata igazolta, hogy 14 %-uk nem szedett antihipertenzívumot,  55 %-uk  viszont mérsékelt dózisban,  31 %-uk pedig nagy adagban szedett vérnyomáscsökkentőket.  

Magyar adatok szerint nálunk évente kb. 5000 halálesetért felelős a hipertónia, bár becslés szerint minden nyolcadik halálesetben volt szerepe a magas vérnyomásnak. A hipertónia kezelésére vonatkozó megújított hazai irányelvek 2009. november 10-én láttak napvilágot, és a fenti adatok fényében bizonyosan hamarosan dönt a módosítás szükségességéről. 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.