hirdetés

A szívbetegség a menopauza után rontja a kognitiv képességeket

Menopauza után a szív-és érbetegségben szenvedő nők kognitív képessége jobban romlik, mint azoké, akiknek nincs szívpanasza. Német szívgyógyászok 6455, változó kor után, rendszeresen ellenőrzött nőbeteg vizsgálata után hangsúlyozzák ennek klinikai jelentőségét.

hirdetés

Az életkor előrehaladásával a gondolkodás gyorsasága továbbá az emlékezőtehetség nőknél és férfiaknál egyaránt gyakran romlik. Korábbi megfigyelések szerint nők esetében a menopauza után ez még gyorsulhat is, de az erre vonatkozó adatokban sok az ellentmondás.

Würzburgban a kardiológusok egyik munkacsoportja, Bernhard Haring vezetésével csaknem egy évtizede foglalkozik ezzel a témával. Eredményeik összefoglalását az European Heart Journal közölte.

A Women’s Health Initiative Memory Study (WHIMS) néven szervezett vizsgálatban 6455 nő neuro-pszichiátriai állapotának alakulását figyelték átlagosan 8,4 éven keresztül. A vizsgálati alanyok életkora a vizsgálatba bevonás idején 65-79 esztendő volt.

A munkacsoport azt tanulmányozta, hogy a szívbeteg résztvevőinek szellemi állapota másképp alakult-e, mint a kardiovaszkuláris szempontból mindvégig egészséges vizsgálati alanyoké. Kardiológiai szempontból az esetleg kifejlődő koronária események, az angina pectoris, a pitvarfibrilláció, a keringési elégtelenség, valamint a kardiovaszkuláris beavatkozások szükségességét vették figyelembe. Vizsgálták a hypertonia, a diabetes és az elhízás esetleges szerepét is a szellemi állapot alakulásában.

Az egészséges szívű nőkhöz képest a koszorúér-betegségben szenvedő asszonyok gondolkodó képessége átlag 29 %-kal nagyobb valószinűséggel romlott. A kognitív képességek romlása lezajlott szívinfarktust követően megközelítőleg kétszeresére fokozódott, az angina pectoris pedig 45 %-kal növelte a szellemi hanyatlást.

A pangásos keringési elégtelenség vagy a pitvari fibrilláció megjelenése nem okozott kedvezőtlen változást a kognitív képességben. Az invazív kardiológiai beavatkozások, mint bypass műtét, vagy akár a karotis endarterektómia is szignifikánsan növelte a gondolkodó képesség romlását. Az angioplasztika viszont nem járt kimutatható hátrányos hatással.

Hipertónia vagy cukorbetegség nem bizonyított érbetegség esetén növelte a kognitív romlás kockázatát, de a szívbetegeknél nem befolyásolta a szellemi állapot többnyire amúgy is kedvezőtlen alakulását. Az elhízás sem befolyásolta a kognitív képességeket.

“A kezelőorvos szívbeteg nők esetében fokozott figyelmet fordítson azok neuropszihiátriai állapotának alakulására is” – hangsúlyozta Dr. Haring. “Ugyanez vonatkozik a kockázati tényezőkre: a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre is”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.