hirdetés

Vérnyomáscsökkentő norvég sajt?

A Gamalost nevű hagyományos norvég sajt kiemelkedően sok ACE-gátló hatású fehérjét tartalmaz. Egy most közölt vizsgálat igazolta, hogy a Gamalost sajt rendszeres fogyasztása dózisfüggően csökkenti a szisztolés vérnyomást.

hirdetés

Epidemiológiai és klinikai megfigyelések már korábban arra utaltak, hogy bizonyos tejtermékek peptid tartalma angiotenzin-konvertáló enzimet (ACE) gátló hatású és ezzel olyan módon akadályozza a vérnyomást emelő enzim működését, mint az egyik, legtöbbet alkalmazott antihipertenzív gyógyszer, az ACE-inhibitor készítmény.

Norvég kutatók előtanulmánya 2012-ben azt vizsgálta, hogy metabolikus szindrómában, melynek egyik eleme a vérnyomás emelkedése, a Gamalost sajt fogyasztása a föltételezett módon csökkenti-e a vérnyomást. Ebben a vizsgálatban még nem volt tervezett beavatkozás, csak igen részletes kérdőív segítéségével megtudakolták a résztvevők táplálkozási- és életviteli szokásait és megmérték a vérnyomást.

Az derült ki, hogy a Gamalost sajtot kedvelő vizsgálati alanyok vérnyomása alacsonyabb volt, mint ezt a tejterméket nem fogyasztó társaiké. Ezt követően döntöttek a Norwegian University of Life Sciences munkatársai, Rita Nilsen vezetésével, hogy részletesebb, megtervezett vizsgálat során kutatják a Gamalost antihipertenzív hatását.

A világszerte elfogadott ClinicalTrials gov intézményhez beadott terv szerint, többszáz felnőtt személy, randomizált besorolásával dolgoztak, nyolc héten át. A kontroll csoport tagjai nem ettek Gamalos sajtot, a többiek változó adagban fogyasztották azt. A vérnyomáson kívül a vizsgálat kezdetétől mérték a vércukorszintet, a testsúlyt és csípőszélességet és a lipidek vérszintjét.

Ugyanazon norvég városból 168 személyt vontak be a vizsgálatba. Átlagos életkor 51 év volt és 56 %-uk volt a nő. Részletes kérdőíven kérdeztek rá táplálkozási és életviteli adataikra.  A sajtot fogyasztók csoportjában a Gamalost átlagosan hetente kétszer került az étrendbe.

Minden egységnyivel nagyobb sajtfogyasztás 0,72 Hgmm  szisztolés vérnyomás csökkenést eredményezett, a nem, életkor, iskolai végzettség, csípőszélesség, fizikai aktivitás, dohányzás és napi kalóriafogyasztás figyelembe vétele után.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Gamalost igen kevés zsírt (100 grammban egy grammnál kevesebbet) tartalmaz és sótartalma is minimális. A tanulmányt a tejtudományok szaklapja, a Journal of Dairy Sciences májusi száma közölte.

A vizsgálati alanyoknak csak 23,8 %-a volt hipertóniás, így a résztvevők vérnyomásának középértéke 128/78 Hgmm volt. Ez egyértelműen fölveti, hogy a vizsgálatot  hipertóniás betegcsoporton is folytatni kell, mielőtt a Gamalost sajtot a magas vérnyomás diétás kezelésére ajánlanák.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.