Vérnyomáscsökkentő norvég sajt?
A Gamalost nevű hagyományos norvég sajt kiemelkedően sok ACE-gátló hatású fehérjét tartalmaz. Egy most közölt vizsgálat igazolta, hogy a Gamalost sajt rendszeres fogyasztása dózisfüggően csökkenti a szisztolés vérnyomást.
Epidemiológiai és klinikai megfigyelések már korábban arra utaltak, hogy bizonyos tejtermékek peptid tartalma angiotenzin-konvertáló enzimet (ACE) gátló hatású és ezzel olyan módon akadályozza a vérnyomást emelő enzim működését, mint az egyik, legtöbbet alkalmazott antihipertenzív gyógyszer, az ACE-inhibitor készítmény.
Norvég kutatók előtanulmánya 2012-ben azt vizsgálta, hogy metabolikus szindrómában, melynek egyik eleme a vérnyomás emelkedése, a Gamalost sajt fogyasztása a föltételezett módon csökkenti-e a vérnyomást. Ebben a vizsgálatban még nem volt tervezett beavatkozás, csak igen részletes kérdőív segítéségével megtudakolták a résztvevők táplálkozási- és életviteli szokásait és megmérték a vérnyomást.
Az derült ki, hogy a Gamalost sajtot kedvelő vizsgálati alanyok vérnyomása alacsonyabb volt, mint ezt a tejterméket nem fogyasztó társaiké. Ezt követően döntöttek a Norwegian University of Life Sciences munkatársai, Rita Nilsen vezetésével, hogy részletesebb, megtervezett vizsgálat során kutatják a Gamalost antihipertenzív hatását.
A világszerte elfogadott ClinicalTrials gov intézményhez beadott terv szerint, többszáz felnőtt személy, randomizált besorolásával dolgoztak, nyolc héten át. A kontroll csoport tagjai nem ettek Gamalos sajtot, a többiek változó adagban fogyasztották azt. A vérnyomáson kívül a vizsgálat kezdetétől mérték a vércukorszintet, a testsúlyt és csípőszélességet és a lipidek vérszintjét.
Ugyanazon norvég városból 168 személyt vontak be a vizsgálatba. Átlagos életkor 51 év volt és 56 %-uk volt a nő. Részletes kérdőíven kérdeztek rá táplálkozási és életviteli adataikra. A sajtot fogyasztók csoportjában a Gamalost átlagosan hetente kétszer került az étrendbe.
Minden egységnyivel nagyobb sajtfogyasztás 0,72 Hgmm szisztolés vérnyomás csökkenést eredményezett, a nem, életkor, iskolai végzettség, csípőszélesség, fizikai aktivitás, dohányzás és napi kalóriafogyasztás figyelembe vétele után.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Gamalost igen kevés zsírt (100 grammban egy grammnál kevesebbet) tartalmaz és sótartalma is minimális. A tanulmányt a tejtudományok szaklapja, a Journal of Dairy Sciences májusi száma közölte.
A vizsgálati alanyoknak csak 23,8 %-a volt hipertóniás, így a résztvevők vérnyomásának középértéke 128/78 Hgmm volt. Ez egyértelműen fölveti, hogy a vizsgálatot hipertóniás betegcsoporton is folytatni kell, mielőtt a Gamalost sajtot a magas vérnyomás diétás kezelésére ajánlanák.