hirdetés

Felfüggesztették a pancritinib klinikai vizsgálatát

Az FDA felfüggesztette a mielofibrózisban szenvedő betegek kezelésére kifejlesztett pacritinib (CTI Biopharma és Baxalta) klinikai vizsgálatát a médiában is széles körben ismertetett halálesetek miatt.

hirdetés

Ennek megfelelően minden klinikai vizsgálatban résztvevő páciensnek azonnal meg kell szakítania a pacritinib szedését és nem is kezdhető meg a vizsgálati készítmény adagolása vizsgálatba belépő betegnek vagy toborozható új páciens.

A PERSIST-2 nevű multicentrikus, nyílt, fázis III vizsgálatban az orálisan adagolt pacritinibet hasonlították össze az eddig elérhető legjobb terápiával, beleértve JAK inhibitorokat is mielofibrózisos betegekben. Elsődleges vizsgálati végpontként a lép 24-ik héten mért térfogatának a kiinduláshoz viszonyított legalább 35%-os csökkenését, valamint a betegség tüneti pontszámának legalább 50%-os csökkenését határozták meg.

A CTI Biopharma bejelentette, hogy visszavonja a hatóanyagot a vizsgálatból, amíg felül nem vizsgálják a biztonságossági és hatékonysági információkat, amelyek eddig összegyűltek a vizsgálat során. Ennek eredménye után „döntenek a következő lépésről”.

Egy február 8-i levélben az FDA felhívta a figyelmet, hogy a PERSIST-2 időközi vizsgálati eredményei a kezelés kedvezőtlen hatásait mutatják, hasonlóan, mint a PERSIST-1 vizsgálat. A PERSIST-2 vizsgálatban fellépő haláleseteknél koponyaűri vérzés, szívelégtelenség és szívmegállás fordult elő a pacritinib kezelést kapó betegcsoportban.

A cég közleménye szerint az FDA jelenleg dóziskereső vizsgálatokat javasol, valamint a PERSIST-1 és 2 vizsgálat végső vizsgálati jelentéseit és adatait, a meglevő állítások felülvizsgálatát a vizsgálók kézikönyvében, a beleegyező nyilatkozatokban, a megfelelő figyelmeztetések megfogalmazását és a vizsgálati protokoll bizonyos pontjainak megváltoztatását.

Minden klinikai vizsgálatvezetőt értesítettek a vizsgálatok teljes felfüggesztéséről a korábban foganatosított részleges felfüggesztés után.

A multicentrikus vizsgálat többek között Ausztriában, Magyarországon, Belgiumban, Kanadában, Angliában, Német- és Franciaországban is zajlott. Magyar érintettekről nem érkezett információ.

Az Amerikai Klinikai Onkológusok Szövetségének (American Society of Clinical Oncology - ASCO) 2015. évi találkozóján áttörésként mutatták be a pacritinibet, amely potenciálisan egy eddig megoldatlan terápiás igényt elégít ki a mielofibrózis terápiájában mivel igen alacsony vérlemezkeszám mellett is hatékonyságot mutatott. Eddig ilyen esetekben nem állt rendelkezésre elfogadott terápia.

Jelenleg egyedüli hatóanyagként a ruxolitinib (Jakafi, Incyte) az elfogadott mielofibrózis kezelésében, azonban alacsony vérlemezkeszám esetén nem biztonságos az alkalmazása, hangsúlyozta Ruben A. Mesa (Mayo Clinic Cancer Center in Scottsdale, Arizona), a pacritinib vizsgálatában részt vevő vizsgálatvezető az ASCO konferencián.

A betegség akkor alakul ki, ha a csontvelő nem képes kielégítő számban vérsejteket előállítani és a lép veszi át a feladatát. Emiatt a lép megnagyobbodik. A betegek gyakran szenvednek emiatt fáradtságtól, gyengeségtől, légszomjtól, láztól és súlyvesztéstől. A betegek egyharmadában a mielofibrózis akut leukémiához vezet.

Forrás: 

1. PharmindexOnline

2. Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.