hirdetés

Fogunk fehérsége és épsége

Alább a Rutgers School of Dental Medicine fogorvosi karának vezetőjének tanácsait olvashatjuk azzal kapcsolatban, hogyan kerüljük el, hogy fogainkon foltokat okozzon táplálékunk és italunk.  

hirdetés

A bor hármas veszélyt jelent a fogakra. A szőlőben, a vörösbor színét adó anthocián pigmentek elszínezhetik a fogat, a borban lévő a tanninok segítik az anthocián pigment fogakhoz való kötődését a bor savassága pedig rongálhatja a fogzománcot, növelheti annak porózusságát, az apró pórusok pedig elősegítik a festékanyagok megtapadását.

Természetesen nem a bor az egyetlen bűnös. A feketekávé, a fekete tea, a bogyók, a balzsamecet, a csokoládé, az édességek és a dohányzás is elszínezheti a fogakat. A szénsavas italok és a gyümölcslevek pedig károsítják a zománcot, és emiatt segítik elő a fogak elszíneződését.

A fogakon lerakódott lepedék könnyen foltosodhat, ezért célszerű a borfogyasztás előtt 30 perccel az fogat mosni, de soha nem szabad fogat mosni sem közvetlenül az evés, sem közvetlenül a borozgatás után, mert a fogkrém a borfogyasztás okozta savas kémhatás miatt szintén károsíthatja a fogzománcot.

Ha a vörösbor előtt fehérbort fogyasztunk, az súlyosbíthatja a vörösbor okozta foltosodást a fehérborban lévő sav miatt.

A bor fogyasztása után igyunk vizet, ami semleges kémhatása miatt csökkenti a szánkban a bor okozta savasságot, és serkenti a nyáltermelést, ami kritikus fontosságú a káros baktériumok elleni küzdelemben és a száj ideális pH-értékének megőrzésében. Hasonlóképp, bármilyen étel rágása ugyanilyen fontos, mert a serkenti a nyáltermelést. A sajt a legideálisabb a borhoz, mivel serkenti a nyáltermelést és csökkenti a bor savasságát.

A fogzománc erőssége befolyásolja a lepedékképződés és a fog elszíneződés mértékét. A fogzománc erősségét a helyes fogmosással és a fogak rendszeres fogtisztításával őrizhetjük meg.  

Fogmosáskor használjunk puha fogkefét, ínyproblémák esetén pedig extra puha kefét. Helyezzük a fogkefét az ínyhez képest 45 fokos szögben – ne egyenesen –, és óvatosan, rövid mozdulatokkal dörzsöljük át oda-vissza. Ügyeljünk arra, hogy a külső felületek mellett a fog belső és rágófelületeit alaposan keféljük át. Lefekvés előtt használjunk vizes fogselymet a fogak között ragadt ételrészecskék eltávolításához. Bár minden forgalomban lévő fogkrém öt alapvető összetevőt tartalmaz – fluoridot, glicerint, szorbitot, kalcium-karbonátot és nátrium-lauril-szulfátot –, nem minden fehérítő hatású fogkrém jó a fogaknak. Legyünk óvatos azokkal a termékekkel, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem alkalmasak hosszú távú használatra, például szenet vagy nátrium-hidrogén-karbonát. Ezek helyett inkább természetes összetevőket, például bio kókuszolajat tartalmazó fogkrémet válasszunk.

 

Forrás:

https://www.rutgers.edu/news/how-prevent-wine-teeth-holiday-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.