hirdetés

Mielőtt rágyújtana, vörösborral némileg védheti az ereit

A dohányzás a legfontosabb az érrendszert károsító befolyásolható tényezők között. Német kutatók részletes vizsgálatokkal igazolták a dohányzás endotélkárosító hatását, de azt is kimutatták, hogy előzetes vörösborfogyasztással ez a hatás kivédhető.

hirdetés

A dohányzás bűnlajstroma elképesztően hosszú: a nemzetközi statisztikák szerint világszerte 6 másodpercenként öl meg valakit, évente csaknem 5 millió embert. A hazai adatok is riasztóak: minden hatodik honfitársunk haláláért a cigaretta tehető felelőssé, ami naponta 77 halottat jelent, és átlagosan 2800 embert minden esztendőben. Ráadásul nálunk a WHO idei jelentése szerint egyre több nő dohányzik, így az Európai Unióban a cigarettázó nők számarányát tekintve a második helyre kerültünk.

A káros hatások megelőzésének egyetlen biztos módja, ha nem dohányzunk, de kiterjedten kutatják világszerte azt a kérdést, hogy milyen módon lehetne ellensúlyozni a cigarettázás veszélyes következményeit. E tekintetben nagy feltűnést keltett egy német kutatók által írt tanulmány, amelyet az American Journal of Medicine közölt. Viktoria Schwarz és munkatársai gondosan tervezett vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy a dohányzás ereket károsító hatását a rágyújtás előtt elfogyasztott vörösbor képes-e kivédeni.

A cigarettázás akut módon károsítja az erek belső felszínét, az endotéliumot, vaszkuláris és szisztémás gyulladáshoz vezet, de azt is kimutatták, hogy fokozza a sejtek öregedését. A vörösbor viszont alapvető eleme a szívvédő, mediterrán étrendnek, magas fenoltartalmával tágítja az ereket, kiváltképp a koszorúereket, olyan értágító tényezők felszabadítása révén, mint a nitrogén-monoxid. Homburgban a Saar-vidéki Egyetem munkacsoportja azt vizsgálta, hogy egészséges, nem dohányzó emberek ereiben mi történik, ha cigarettára gyújtanak úgy, hogy előtte isznak, illetve nem isznak vörösbort.

A vizsgálatban 20 fiatal önkéntes vett részt, akik három cigarettát szívtak el ellenőrzött körülmények között, önmagában, vagy gondosan titrált mennyiségű vörösbor elfogyasztása után. A borból annyi került a pohárba, hogy a véralkohol-koncentráció 0,075% lett. Vért és vizeletet vettek a vizsgálat előtt és után, és ezt 18 órán át folytatták. Részletes laboratóriumi vérvizsgálat mellett ELISA módszerrel mérték a vérben a citokineket, a génexpresszió elemzésére immunmágneses módszerrel szeparálták a CD14+/*/ monocitákat, meghatározták a telomerázakivitást, a mikropartikulumok elkülönítésére fluroeszcens technikát alkalmaztak. A vizeletből nikotinszintmérést végeztek.

Önmagában a dohányzás leukocitózist (p=0,019), neutrofíliát (p=0,001), limfopéniát (p=0,001) és eozinopéniát (p=0,008) okozott. A mikropartikulum-szint mind az endotéliumban, mind a vérlemezkékben, a monocitákban és a leukocitákban emelkedett (p=0,001). Kórosan alakult cigarettázás hatására az interleukin-6 mRNS érték a monocitákban, a tumornekrózis faktor-alfa és az interleukin-1b, illetve az interleukin-6 a plazmában. A dohányzás akutan gátolta a mononukleáris sejtek telomerázaktivitását. A vörösborfogyasztás azonban mind az endoteliális károsodás, mind a gyulladásos eltérések, mind pedig a sejtszintű öregedési tünetek kialakulását teljes mértékben gátolta.

A közlemény összefoglalásában a kutatók hangsúlyozzák, hogy a cigarettázás akutan endoteliális károsodást, vaszkuláris és általános gyulladást okoz nem dohányzó, egészséges személyeken, a vörösboros „előkezelés” pedig ezt teljes mértékben gátolja. Mivel a vizsgálat alanyai valamennyien fiatal, egészséges, nem dohányzó személyek voltak, egyelőre nem tudhatjuk, hogy egy-két pohár vörösbor hatása hogyan érvényesül idős, krónikusan dohányzó személyek szervezetében. Dr. Schwarz kiemeli, hogy eredményeikkel nem kívánják sem az alkalmi cigarettázókat borivásra buzdítani, sem a borozóknak azt javasolni, hogy nyugodtan gyújtsanak rá, de remélik, hogy további tanulmányok tisztázzák a nyitott kérdéseket.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.