hirdetés

Várandós anyák és a dohányzás

Sok nő a figyelmeztetések és születendő gyermekük veszélyeztetése ellenére sem hagyja abba a dohányzást terhessége alatt.

hirdetés

A várandós anyák dohányzása jól ismert káros hatásokkal jár: koraszülés, alacsony születési súly, magasabb magzati- és újszülöttkori halálozás. Már az 1960-as években egyértelműen igazolták, hogy az anya dohányzása és a szuboptimális magzati fejlődés között összefüggés van: a terhesség korai szakában dohányzó nőknél magzati teratogén hatásokról, a terhesség későbbi szakában dohányzó nőknél a magzat növekedési- és fejlődési rendellenességeiről számoltak be. Semmilyen nikotin-mennyiség nem biztonságos, de értelemszerűen a naponta elfüstölt cigaretták számának növekedésével egyre fokozódnak a magzatot ért káros hatások. A dohányzás közvetett módon egyéb károkat is okoz: a terhesség alatt is dohányzó asszonyoknál az anyai morbiditás is nő, különös módon a placenta problémák is gyakoribbá válnak, holott a dohányzás – mint kockázati faktor – kiiktatása végtelenül egyszerűnek látszik.

Az Egyesült Államokban is különféle ajánlások és stratégiák foglalkoznak a kérdéssel, a Healthy People 2020 program például azt tűzte ki céljául, hogy a prenatális absztinencia legalább 10%-kal javuljon, azaz a 2007-es 89,6%-os értékről 2020-ra 98,6%-ot érjen el. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rendszeres statisztikai kiadványában (a National Vital Statistics Reports) 2016. február 10.-én megjelent beszámoló szerint 2014-ben nagyjából a várandós anyák 8%-a dohányozott terhessége alatt, leginkább az indián és az alaszkai származásúak.

Sally Curtin és TJ Mathews tanulmányukban az USA 46 államában gyűjtöttek adatokat a születési statisztikákból (ez az Egyesült Államokbeli születések mintegy 95%-át jelenti) a terhesség előtti és alatti anyai dohányzásról és leszokásról. A terhességi dohányzásról az USA-ban 1989-től gyűjtik az adatokat, 2003-tól már a terhesség előtti 3 hónap és a terhesség alatti hónapok dohányzása is pontos adatokkal rendelkeznek. A dohányzás-elleni kampányoknak (is) köszönhetően a dohányzó anyák száma az 1990-es évektől fokozatosan csökkent.

 2014-ben minden 10 szülő nő közül egy (10,9%) dohányzott a teherbeesés előtti 3 hónapban. Ezeknek az asszonyoknak egynegyede (24,2%) a terhesség felismerésekor abbahagyta a dohányzást. Egyébként a dohányzást abbahagyók eleve kevesebb napi adagot szívtak, mint a dohányzást a terhesség ellenére is folytatók (10 cigaretta/nap vs. 14 cigaretta/nap).

A vizsgálat adatai szerint a terhesség alatt az asszonyok 8,4%-a dohányzott. Leggyakoribb volt a dohányzás a terhesség első trimeszterében (8,2%), ami a második trimeszterre 7,0%-ra esett, majd a harmadik harmadban már csak 6,6 %-os volt, ami azt jelenti, hogy az első vagy a második trimeszterben még dohányzó nők egyötöde (20,6%-a) a harmadik trimeszterre már abbahagyta a dohányzást. A terhesség alatti dohányzás leginkább a 20 és 24 éves kor közötti korosztályban volt gyakori (13%-os) a többi korosztályhoz képest. Az amerikai indián és alaszkai származású nők dohányoztak leggyakrabban a terhesség alatt (18%). Lényeges különbségek voltak az egyes államok között: míg Kaliforniában csak a terhes nők 2%-a, addig Nyugat Virginiában 27%-uk dohányzott. A magasabb képzettségűek, a magánbiztosítást fizetők és az ázsiai és spanyol etnikumból származók voltak leginkább hajlandók abbahagyni a dohányzást terhességük alatt.

A dohányzást a terhesség alatt is folytatók legalább azt megtették, hogy csökkentették a napi cigaretták számát: a terhesség előtti napi 13-ról a harmadik trimeszterre napi 9-ra csökkent az elszívott cigaretták száma. A terhes-gondozás fontos szerepet játszott az eredmények alakulásában, mert a gondozásban részesülőknél felére csökkent a terhesség alatti dohányzás aránya a nem gondozottakhoz képest (14,6%-ról 7,1%-ra).

Curtin és Mathews szerint a dohányzás a terhesség és gyermekszülés legegyszerűbben kikapcsolható kockázati faktora. Minden lehetséges forrást és stratégiát igénybe kell venni, hogy a nemzőképes korban lévő nők – és különösen a terhes nők – ne dohányozzanak.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. NVSS

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.