hirdetés

Dohányzás és koraszülés – veszélyes kombináció

Ausztráliában 900 000-nél több asszony vizsgálata azt mutatta, hogy ha egy dohányzó nő kórelőzményében koraszülés is szerepel, a koszorúér-betegség valószínűsége többszörösére növekszik.

hirdetés

Ausztráliában Sydney egyetemének kutatói Anh D. Ngo vezetésével 1994 és 2011 között 902 008 nő szülési adatait dolgozták fel. Ezt követően vizsgálták az asszonyok későbbi kardiovaszkuláris eseményeit is, és ezeket egybevetették a szülés körülményeivel. Az anamnézisben regisztrálták a szülő nők esetleges dohányzási szokásait is. Az eredményeket a European Journal of Preventive Cardiology közölte.

„Mind a dohányzás, mind a koraszülés jelentős kockázati tényezője az anyai kardiovaszkuláris betegségeknek – mondotta a tanulmány vezetője. A fertilitás kezelése növeli a koraszülés esélyét, a nők terhességük során ritkán hagyják abba dohányzást, ezért e tényezők ismerete a megelőzés szempontjából is fontos. Ez az első vizsgálat, amely azt bizonyítja, hogy a dohányzás és a koraszülés szinergisztikusan növeli az anya szív-ér rendszeri betegségének kockázatát.”

A munkacsoport azt találta, hogy a dohányzás és a koraszülés egymástól függetlenül is szignifikánsan fokozta az érintett asszonyok kardiovaszkuláris betegségeinek gyakoriságát. A cigarettázó és koraszülés miatt kórházba kerülő nők érrendszere 3,35-ször akkora valószínűséggel bizonyult betegnek, mint a nem dohányzó és érett magzatot szült asszonyoké. Ez a kockázat 29%-kal volt nagyobb, mint a csak dohányzó vagy csak koraszülött gyermeket világra hozó asszonyok esetében.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kardiovaszkuláris kockázat a dohányzó nők csoportjában még nagyobb volt kifejezettebb vagy ismételt koraszülés előfordulásakor. Az érelváltozások a dohányzó nők csoportjában 3,83-szor fordultak elő gyakrabban extrém (20–33 hetes terhesség utáni) koraszülés esetén. Mérsékelt fokú (34–36 hetes terhesség utáni) koraszülést követően 3,18-szor volt nagyobb a kockázat a nem dohányzó és érett magzatot világra hozó asszonyokéhoz képest.

A kontroll anyákhoz viszonyítva a dohányzó és két vagy több koraszülöttet szült nők kardiovaszkuláris kockázata 4,47-szeresnek bizonyult, egy koraszülött baba 3,2-szeres kockázatot jelentett.

Dr. Ngo hangsúlyozta: az orvosoknak mindent meg kell tenniük, hogy leszoktassák a dohányzásról pácienseiket – különösen azokat, akik terhességet terveznek, mert ez mind az anya, mind a gyermek számára alapvető fontosságú.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.