hirdetés

A dohányzás a cukorbetegeknek kétszeresen árt

A mortalitás kardiovaszkuláris okai közül a dohányzás a legfontosabb, de egy új, milliót meghaladó esetszámú metaanalízis arra utal, hogy a cukorbetegek halálozása kétszeresen nagyobb, ha dohányoznak – s ez a kardiális és a cerebrovaszkuláris eseményekre egyaránt érvényes.

hirdetés

A kardiovaszkuláris betegségek legveszélyesebb, akaratlagosan befolyásolható kockázati tényezője a dohányzás. Ahol ezt a kockázati tényezőt erélyesen, folyamatosan igyekeznek visszaszorítani, például az Egyesült Államokban, ott a 2005-ben tapasztalt 20,9%-ról egy évtized alatt 17,8%-ra sikerült csökkenteni a dohányosok arányát.

A hazai statisztika riasztó. Néhány éve nálunk a férfiak 38%-a és a nők 25%-a szívott cigarettát, a szakemberek szerint az utóbbi szám növekedőben van. Ez azért tragikus, mert a korai halálozás 29%-a a dohányzás következménye, a tüdőrák minden harmadik esete (34%) ezzel függ össze.

A dohányzással kapcsolatban An Pan és munkacsoportja a Circulation legújabb számában további megdöbbentő adatokat közölt. A cukorbetegség és a dohányzás összefüggéséről legutóbb 2011-ben jelent meg metaanalízis, de az új tanulmány kétszerte annyi cikket dolgozott fel és tízszer olyan sok cukorbeteg adataival számolt. A kutatók a MEDLINE és az EMBASE angol nyelvű cikkeit tekintették át 2015 májusáig. Értékelésük 48 tanulmányon alapul. Az esetszám 1 132 700, a halálesetek száma 109 966 volt.

A prospektív kohorszvizsgálatban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők és az aktív dohányzók mortalitását számolták ki, valamint azt, hogy a halálozás hogyan változott azoknak a csoportjában, akiknek sikerült a dohányzást abbahagyniuk. A cukorbeteg dohányosok összhalálozása 55%-kal volt nagyobb, a halálozás korrigált relatív kockázata 1,55-nak adódott. A kardiovaszkuláris halálozás növekedése 49%-osnak bizonyult (relatív kockázat: 1,49 (13 vizsgálat, 37 550 résztvevő és 3163 haláleset alapján).

A dohányzó cukorbetegek kardiovaszkuláris megbetegedési kockázata 44%-kal növekedett (relatív kockázat: 1,44, 16 tanulmány alapján). A coronaria-betegség kockázata (21 tanulmány) 51%-kal, az agyi katasztrófáé (15 tanulmány) 54%-kal, a szívelégtelenségé (4 tanulmány) 43%-kal és a perifériás érbetegségé (3 tanulmány) több mint 100%-kal (relatív kockázat: 2,15) volt nagyobb a dohányzó cukorbetegek között.

A dolgozat szerzői hangsúlyozzák, hogy a feldolgozott vizsgálatokban alkalmazott módszerek és populációk különbözőek voltak, ami megnehezítette a metaanalízist. Az is torzíthatta az eredményt, hogy kizárólag az angol nyelvű cikkeket értékelték. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők olyan kis arányban szerepeltek a vizsgálatokban, hogy őket külön nem is elemezték, és az ázsiai népességre az adatok nem érvényesek.

Összefoglalásul a szerzők emlékeztetnek arra, hogy a nemzetközi statisztikák szerint az aktív dohányzás világszerte az összhalálozás 14,5%-áért felelős a férfiak és 3,3%-áért a nők esetében. Ez évente átlagosan 438 000 halálesetet jelent.

A dohányzás abbahagyása a kockázatot jelentősen csökkenti. A soha nem dohányzókhoz képest a korábbi dohányosok az összhalálozás tekintetében csak 19%-kal vannak rosszabb helyzetben, kardiovaszkuláris mortalitásuk csak 15%-kal nagyobb, koszorúér-kockázatuk 14%-kal marad nagyobb, kardiovaszkuláris kockázatuk 9%-kal haladja meg a nemdohányzókét. Az agyi katasztrófát illetően a dohányzást abbahagyók relatív kockázata (1,04) nem különbözik lényegesen a nem dohányzókétól.

Sajnos a dohányzók ritkán, átlagosan csak 20%-ban képesek lemondani erről a szenvedélyről. Sokan attól tartanak, hogy a leszokást követően hízni fognak vagy a glikémiás kontrolljuk felborul, de a tudományos vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy dohányzásról leszokás, kiváltképp a cukorbetegek esetében, életmentő.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.