A dohányzás elhagyása átmenetileg ronthatja a 2-es típusú diabéteszt

2-es típusú diabétesszel élő páciensek glikémiás kontrollja ideiglenesen, a súlygyarapodástól függetlenül romlott a dohányzásról való leszokást követő 2-3 évben.

hirdetés

A dohányzás megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit. Ugyanakkor számos tanulmány szerint a leszokás utáni 3-5. évben magasabb kockázat, mint a tovább dohányzó személyeknél. A leszokástól számított 10-12 év után viszont már ugyanakkora esély van a 2-es típusú diabétesz kialakulására, mint a soha sem dohányzó személyeknél.

Lycett D. és mtsai a Lancetben nemrég megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a leszokás valóban összefüggésben áll-e a megváltozott diabétesz kontrollal, ez az összefüggés meddig áll fent, illetve, hogy kísérte-e súlyváltozás. Forrásként az Egyesült Királyság egy nagy házi orvosi adatbázisát a The Health Improvement Network” (THIN)-t használták. Retrospektív csoporttanulmányt készítettek a 2005. jan.1- 2010. dec. 31-ig tartó időszak adatai alapján. 10692 olyan felnőtt, dohányzó személyt válogattak be, akik 2-es típusú diabéteszben szenvednek. Kifejlesztettek egy többszintű regressziós modellt, amelynek segítségével vizsgálhatóak a leszokás, a dohánymentesség időtartama, a HbA1c-ben bekövetkezett változások és a súlyváltozás járulékos hatásai közötti összefüggések. 3131 személy (29%) szokott le a dohányzásról és maradt legalább egy évig dohánymentes. A potenciális zavaró tényezők kiigazítása után a HbA1c 0,21%-al növekedett meg (95% CI 0,17–0,25; p<0,001; [2,34 mmol/mol (95% CI 1,91–2,77)]) az első év folyamán. A dohánymentesen eltöltött időszak növekedtével a HbA1c elkezdett csökkenni, majd mintegy 3 év elteltével elérte a dohányzó személyek szintjét. A megfigyelt HbA1c növekedést nem befolyásolta a testsúly változása. A szerzők felhívják a figyelmet, hogy 2-es típusú diabétesz esetén, a dohányzásról való leszokás és a glikémiás kontroll romlása összefügg. Ez a megromlott állapot 3 évig áll fent. Populációs szinten ez az ideiglenes romlás megnövelheti a mikrovaszkuláris komplikációk esélyét, és nemcsak azoknál, akiknek a súlya gyarapodott.

 

Forrás: The Lancet Diabetes and Endocrinology

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.