hirdetés

Fókuszált ultrahang a prosztatarák gyógyításában

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága engedélyezte a fókuszált ultrahangterápia alkalmazását a szervre lokalizálódó prosztatarák kezelésére. A hírt a Focused Ultrasound Foundation szervezet közölte.

hirdetés

A SonaCare Medical Sonablate 450 nevű készüléke fókuszált ultrahangnyalábot használ a prosztataszövet ablációjára. Ily módon sugárkezelés vagy műtét nélkül kiirthatók a szerve lokalizálódó tumorok, miközben az eljárás megkíméli a környező ép szöveteket.

„Olyan betegségekben, mint amilyen a prosztatarák is, igen sokat ígérő egy olyan noninvazív eljárás, mellyel szelektíven megcélozható és kezelhető a betegség – emeli ki dr. Neal Kassell, a Focused Ultrasound Foundation elnöke. − A betegek éveken át külföldre utaztak az Egyesült Államokból, hogy fókuszált ultrahangkezeléshez juthassanak prosztatarákjukra. Jó hír, hogy ez az innovatív terápia már a vezető amerikai központokban is rendelkezésre áll.”

Szerte a világon több mint 50 ezer esetben kezeltek prosztatarákot fókuszált ultrahanggal. Ez a módszer fő alkalmazási területe, hiszen a világszerte fókuszált ultrahanggal kezelt esetek több mint 50 százalékát teszi ki a prosztatarák.

A fókuszált ultrahangot többféle betegség terápiájában is bevetették, köztük benignus prostata-hyperplasiában (BPH), parciális mirigyrákban, a teljes szervet érintő lokalizált prosztatatumorban és recidíváló prosztatarákban.

„Úgy érezzük, kiemelkedő ponthoz jutottunk el a prosztatabetegségek gyógyításában – mondja dr. Michael Koch, a Sonablate-vizsgálat vezetője, az Indiana Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. − Ezzel egyidejűleg a képalkotó módszerek és a műtéti eljárások is fejlődtek, és most a fókuszált terápiák révén módunk nyílik arra, hogy a korábbinál pontosabban diagnosztizáljuk a prosztata betegségeit, és a teljes mirigyre terjedő műtét helyett csak bizonyos célzott régiók ablációját végezzük el. Ennek nagy jelentősége van a beteg későbbi életminősége szempontjából is. A fókuszált ultrahang a szubtotális prosztataterápia vezető módszere lehet.”

A Sonablate-on kívül a FDA jelenleg az ugyancsak fókuszált ultrahangot alkalmazó Ablatherm rendszert vizsgálja, és hamarosan sor kerülhet engedélyezésére. Az első ilyen berendezés 2000-ben történt elfogadása óta több mint 40 országban használnak fókuszált ultrahangot a prosztata betegségeinek kezelésére. Több olyan berendezés is kereskedelmi forgalomban van, mely fókuszált ultrahanggal végzi el a prosztataszövet ablációját, és jelenleg is tesztelnek olyan új rendszereket, melyek másfajta vezérlési módszert (ultrahang vs. mágnesrezonanciás képalkotás) vagy másfajta behatolást (transzrektális vs. transzuretrális) használnak.

A fókuszált ultrahang noninvazív, sugárexpozíciótól mentes módszer a lokalizált prosztatarák terápiájára. Valós idejű képalkotáson alapuló vezérléssel az orvos a fókuszált ultrahangnyalábot a prosztata kijelölt volumére irányíthatja. A fókuszált energia az adott ponton felmelegíti a szöveteket és másodperceken belül hőkoagulálja a megcélzott sejteket. Az eljárás többször ismételhető, míg a sejtek a kiválasztott volumenben vagy a mirigy teljes területén elpusztulnak. A fókuszált ultrahangkezeléshez nincs szükség sebészeti bemetszésre, ritkán okoz szövődményt és csak minimális diszkomforttal jár, ami lehetővé teszi, hogy a beteg rövid időn belül visszatérjen mindennapi tevékenységéhez. Mivel nem jár sugárexpozícióval, az eljárás szükség szerint ismételhető.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.