hirdetés

Giardiasis és cryptosporidiosis

Bár a Giardia lambliát már 1681-ben leírta Van Leeuwenhoek, a kórokozót csak a közelmúltban azonosították súlyos gyermekgyógyászati kórképek előidézőjeként. Hasonló helyzet állt elő a Cryptosporidium parvum esetében is, melyről csak 1976-ban bizonyosodott be, hogy embereket is képes megbetegíteni. Manapság mindkét parazita a gyermekkori bélfertőzések fontos okaként ismeretes szerte a világon, így az Egyesült Államokban is.
A G. lamblia kórokozó trophozoita és a fertőzés átvitelére alkalmas cysta formájában egyaránt létezhet. Már abban az esetben is létrejöhet a fertőzés, ha a szervezetbe bejutott szennyezett élelmiszer vagy ivóvíz csupán 10 cystát tartalmaz. Noha a hasmenés kialakulásának patomechanizmusát még homály fedi, a fertőzés a vékonybélre korlátozódik, ahol a cysták szabaddá válnak, és a trophozoiták a nyálkahártya felszínéhez kötődnek. Később újabb cysták jönnek létre, melyek a székletbe kerülnek, és hideg vízben akár 3 hónapig is megőrizhetik fertőzőképességüket. Esetenként a bélbolyhok sorvadásnak indulnak, melynek mértéke összefüggést mutat a hasmenés súlyosságával. Talán a giardiasist kísérő laktázhiánnyal, valamint a fehérjék és a zsíroldékony vitaminok felszívódási zavarával magyarázható a súlyvesztéssel és fejlődési elmaradással járó idült hasmenés, mely legnagyobb számban a fejlődő országok elégtelenül táplált gyermekei körében figyelhető meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
David M. Stevens, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.