Gyermekkori anyagcserezavarok és felnőttkori érelmeszesedés

Mind több a dundi, cukorbaj felé haladó kisgyerek. Finn kutatók vizsgálata azt jelzi, hogy ilyen kóros anyagcsere-eltérések következtében az artériafal már gyermekkorban merevvé válik, ami korai érelmeszesedésre utal.

hirdetés

Az anyagcsere-betegségek már 6–8 éves korban elkezdődnek, és a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy ennek a felnőttkor folyamán veszélyes folytatásával is számolni kell. Kuopio Egyetemének munkacsoportja 2007-ben elindította a Physical Activity and Nutrition In Children (angol címének betűszavával: PANIC) tanulmányt, melynek két esztendei adatait földolgozva közölték az első eredményeket.

A vizsgálat értékelése során 173 egészséges gyermek anyagcsere-paramétereit dolgozták fel. A teljes, eredeti csoport 512 gyermek, akiknek életkora 6–8 esztendő volt. A tanulmányt a Circulation Journal, a japán kardiológus társaság tudományos folyóirata közölte.

Aapo Veijalainen és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a jelentősen megnövekedett abdominális zsírszövet, a magas inzulin-, vércukor- és trigliceridszint, az emelkedett LDL-koleszterin-érték, a jó hatású HDL-koleszterin alacsony vérszintje már az ilyen korú gyermektársadalomban is mind gyakoribb.

Ezek a metabolikus kockázati tényezők a súlytöbblettel élő gyermekek körében a leggyakoribbak, és az eredmények szerint az artériafal merevségéhez vezetnek. Fiúk esetében azt is észlelték, hogy az abdominális elhízással és emelkedett vérnyomással élő gyermekek a kerékpár-ergometria során a maximális fizikai terhelésre csökkent artériás dilatációval reagáltak.

A PANIC tanulmányban igen sok adatot gyűjtöttek össze a gyermekek életmódjával, egészségével és életminőségével kapcsolatban. A tudományos mérések legfontosabb része az ujjak artériáinak pulzuskontúr-elemzése volt, mely az artériafunkció és az érfalmerevség fontos paraméterének bizonyult.

Az artériák merevségének növekedése és a csökkent artériás dilatáció minden mérés szerint az ateroszklerózis megjelenésére utal: az érfalak elmeszesedése felgyorsul, ami a koszorúér-betegség kockázatának fokozódásával jár, nagyobb az esély a szélütésre és a perifériás érbetegség tüneteinek kifejezetté válására.

A PANIC tanulmány eredményeit a kardiológiai szaksajtó tudományosan jelentősnek ítéli, mert azt jelzik, hogy a gyermekkorban megjelenő anyagcserezavarok következtében már igen korán figyelni kell az artériás érrendszer állapotára. Ez azt mutatja, hogy a gyermekkori életvitel alapvetően megszabja az érrendszer későbbi megbetegedési hajlamát.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.