hirdetés

Gyermekkori elhízás és bőrbetegség

A gyermekkori elhízás összefügg az immunproblémákhoz kapcsolódó gyermekkori bőrbetegségek, köztük az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör nagyobb kockázatával.

hirdetés

A normál testsúlyú gyereke elhízása az atópiás dermatitis fokozott kockázatával jár, míg a testsúlycsökkenés csökkentheti ennek az állapotnak a kockázatát.

A szöuli Seoul National University College of Medicine munkatársai a Journal of Investigative Dermatology szeptemberi számában megjelent tanulmányukban országuk egy több mint 2,1 millió gyermekből álló longitudinális kohorszát elemezték 2009 és 2020 között, hogy meghatározzák a testtömegindex (BMI) és az immunmediált bőrbetegségek közötti összefüggést.

A gyermekek 30-36 hónapos és 42-48 hónapos korukban egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt, és 2021. december 31-ig követték őket nyomon. Az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör eseteit diagnosztikai kódok segítségével azonosították, a diagnózishoz legalább három dokumentált orvoslátogatásra volt szükség.

Az elhízott gyermekeknél nagyobb volt az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör kialakulásának kockázata, mint a normál testsúlyúaknál (P a tendenciára < 0,01).

A normál testsúlyról túlsúlyossá váló gyermekeknél nagyobb volt az atópiás dermatitis kockázata, mint azoknál, akik megtartották normál testsúlyukat (korrigált kockázati arány [aHR], 1,15; 95% CI, 1,11-1,20). Azoknál a gyermekeknél, akiknek a BMI-je csökkent, megszabadultak súlyfeleselgüktől, kisebb volt az atópiás dermatitis kockázata (aHR, 0,87; 95% CI, 0,81-0,94), mint azoknál, akik túlsúlyosak maradtak.

A BMI és a bőrbetegségek közötti összefüggés a súlygyarapodás proinflammatorikus aktivációra és a gyulladásos citokinek felszabadulására gyakorolt hatásával magyarázható, írták a tanulmány szerzői. „Eredményeink alátámasztják a testsúly megtartásának fontosságát azon gyermekek körében, akik már a normál testsúlytartományon belül vannak” - állapították meg. „Ezenkívül támogatni kell a túlzott súlygyarapodás megelőzését és a célzott fogyást, beleértve az egészséges táplálkozási stratégiák alkalmazását az elhízott gyermekeknél az atópiás dermatitis megelőzése érdekében, különösen iskoláskor előtt”.”

A vizsgálat retrospektív volt, és a kutatóknak korlátozott információik voltak a gyermekek szüleinek egészségi állapotáról. A BMI nem veszi figyelembe a testösszetétel speciális elemeit, például a zsíreloszlást, jegyezték meg a kutatók. A viszonylag rövid követési időszak befolyásolhatta az alopecia areata és a pikkelysömör gyakoriságára vonatkozó megállapításokat, ugyanis ezek a problémák az idősebb gyermekeknél gyakoribbak, jegyezték meg.

A tanulmányt a Koreai Nemzeti Kutatási Alapítvány és a SNUH kutatási alapítványa támogatta.

Forrás:

Rae KS, Seong-Joon Koh S-J, Park H et al. Childhood Obesity, Weight Change, and Pediatric Immune-Mediated Skin Diseases Journal of Investigative Dermatology, Volume 144, Issue 9, 1975 - 1984.e10

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.