hirdetés

Gyermekkori inzulinszintek és mentális egészség

Vannak olyan, gyermekkorban detektálható testi kórképek, melyek összefüggésbe hozhatók felnőttkori mentális problémákkal.

hirdetés

A cambridge-i egyetem kutatói több mint 10 ezer személytől származó minták alapján elemezték, hogy a gyermekkorban mérhető inzulinszintek és testtömegindex (BMI) miként függ össze a fiatal felnőttkorban fennálló pszichózis és depresszió előfordulásával.

Azt találták, hogy a gyermekkor középső szakaszában tartósan fennálló inzulinszint-emelkedés megnöveli a felnőttkori pszichózis kockázatát. Ezen túlmenően, a pubertás körüli magas BMI összefüggésbe hozható a felnőttkori depresszió kialakulásának valószínűségével, különösen lányoknál. A korreláció az esetleges befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően is megőrizte érvényességét.

A JAMA Psychiatry cikkének szerzői felvetik, hogy a pszichés problémák első jelei már jóval a pszichózis vagy depresszió tüneteinek jelentkezése előtt megmutatkozhatnak, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a szomatikus és mentális betegségek között jóval bonyolultabb összefüggések állnak fenn, mint azt korábban feltételeztük. Ugyanakkor hangsúlyozzák azt is, hogy ezen rizikófaktorok mellett számos genetikai és környezeti tényező befolyásolja a betegségek kialakulását. És arra is felhívják a figyelmet, hogy pusztán a gyermekkorban fennálló testi tényezők alapján nem jelezhető előre, hogy egy adott személy milyen eséllyel számíthat mentális betegség kialakulására felnőttkorban.

A szerzők azt javasolják, hogy az orvosok végezzék el a pszichózis vagy depresszió tüneteivel jelentkező fiatal felnőttek alapos fizikális vizsgálatát, így mód nyílik a mentális betegség korai jeleinek felismerésére és korai kezelésére. Jól ismert tény, hogy a depressziós vagy pszichotikus betegek életkilátásai akár 20 évvel is rövidebbek lehetnek, mint az átlagpopulációé, és ennek egyik oka lehet, hogy a cukorbetegség vagy elhízás e mentális zavarok esetén az átlagosnál gyakrabban fordul elő.

Bár a felnőttkori pszichózisról és depresszióról eddig is tudtuk, hogy nagyobb arányban társul hozzá diabétesz és obezitás, mint az átlagnépességben, ezt gyakran a mentális zavar tünetének tulajdonítják.

„A korábban elterjedt általános vélekedés szerint a pszichózisban vagy depresszióban szenvedő betegek hajlamosabbak arra, hogy ne étkezzenek egészségesen és ne mozogjanak eleget, így aztán a nem kielégítő fizikális állapot magának a betegségnek vagy a kezelésének a következménye – mondja a közlemény első szerzője, dr. Benjamin Perry pszichiáter. – Összességében logikusnak tűnik, hogy probléma forrása maga a mentális betegség. Azonban nem feltétlenül ez a helyzet, hisz vannak olyan betegek, ahol éppen fordított az összefüggés. Ebből adódik a következtetés, hogy a gyermekkori testi betegségek a felnőttkori pszichózis és depresszió kockázati tényezőjeként hathatnak közre.”

Az Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) reprezentatív szülészeti adatbázis elemzése alapján kiderült, hogy az inzulinszintek már gyermekkorban, jóval a pszichózis jelentkezése előtt megemelkednek, ami felveti azt a lehetőséget, hogy a felnőttkorban pszichózissal diagnosztizált betegek némelyikénél eredendő hajlam áll fenn diabétesz kialakulására. A résztvevők körülbelül 75%-ánál az inzulinszint normális volt, 15–18%-uknál a serdülőkor során fokozatosan emelkedett, míg 3%-uknál viszonylag magas inzulinszinteket mértek. Ez utóbbi csoportban nagyobb valószínűsége volt a felnőttkori pszichózis előfordulásának, mint az átlagos inzulinszinttel jellemezhető csoportban.

A szerzők ugyanakkor nem látták bizonyítottnak, hogy a gyermek- vagy serdülőkorban tartósan magas BMI szignifikánsan fokozná a felnőttkori depresszió kockázatát, inkább azt valószínűsítik, hogy a pubertáskor körül az emelkedett BMI irányába ható rizikófaktorok némelyike befolyásolhatja a felnőttkori depresszió kialakulásának valószínűségét is.

A szerzők következő vizsgálatukban azt szeretnék tisztázni, hogy a tartósan emelkedett gyermekkori inzulinszint miért fokozza a felnőttkori pszichózis rizikóját, illetve a pubertáskor táján mért emelkedett BMI miért jelent kockázatot a felnőttkori depresszió szempontjából. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.