hirdetés

Gyógyszertári szűrés a COPD kockázat felismerésére

Ha a gyógyszertári szűrések bevezetésével már korai stádiumában felismernék a nem diagnosztizált krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), Angliában évente 264 millió fontot lehetne megtakarítani.

hirdetés

Egy november 11-én publikált angliai beszámoló azt mutatta ki, hogy milyen értékes lenne, ha a gyógyszertárak egyes betegségeket már korai stádiumban felismernének. A kutatás szerint a gyógyszertárakban szűrt személyek több mint a felében (57%) azt találták, hogy nagyobb náluk a COPD kockázata.

Angliában mintegy 900 000 emberben diagnosztizáltak COPD-t, és a becslések szerint 2,7 millióan élnek nem diagnosztizált COPD-vel. A mostani kutatás azt jelzi, hogy ha Anglia 11 000 gyógyszertárában kiszűrnék a fel nem ismert COPD-vel élő betegeket, akkor ezzel az egészségügynek és a társadalom egészének 264 millió fontot takarítanának meg, részben a korábbi diagnózis miatt, és részben a munkából való kiesés csökkenése folytán. Emellett, ha ezek a betegek leszoknának a dohányzásról, az életük során további 215 millió fontot takarítanának meg.

A kutatásban 238 olyan személy vett részt, akiket 21 patikában szűrtek. Az eredmények részletes elemzése szerint a nagy kockázatú csoportban 88 aktív dohányos volt. Amikor a gyógyszertárak munkatársai felajánlották nekik, hogy segítenek a dohányzásról való leszokásban, több mint egyharmaduk (39%) nem fogadta el a javaslatot, nem egészen egyötödük (18%) felhasználta a gyógyszertár által nyújtott segítséget, és egyharmaduk (34%) más olyan szolgáltatást választott, amely segít a leszokásban.

A gyógyszertárak dolgozói az életmódra vonatkozó tanácsokat is adtak a szűrt személyek kétharmadának (63%) – kétötödüknek (41%) a dohányzásra, 13%-uknak az étrendre, egyötödüknek (21%) a testmozgásra, 7%-uknak az alkoholfogyasztásra, 5%-uknak a testsúlyra és 8%-uknak valami másra vonatkozóan.

A kutatás vezetője, a Kelet-Angliai Egyetem gyógyszerészkarán dolgozó David Wright professzor azt mondta: „Bizonyítékaink szerint a gyógyszertári szűréssel megtalálhatók a COPD-ban szenvedő betegek. A célzott szűrés minden második személyben mérsékelten súlyos COPD-t mutatott ki. Egy egyszerű költségelemzéssel bebizonyítható, hogy pusztán a dohányzás abbahagyását figyelembe véve betegenként kevesebb, mint 400 font a költség; ezt a szűrést általános gyakorlattá kellene tenniük a megfelelő hatóságoknak, mivel a költség sokkal kevesebb, mint a mai modell szerint, ami abból áll, hogy nem teszünk semmit.”

A gyógyszertárak annak alapján választották ki a szűrendő személyeket, hogy dohányoznak-e, hogy milyen gyakran vásárolnak köhögéscsillapító gyógyszereket, illetve légúti fertőzés elleni szereket.

A személyek kitöltöttek egy kockázatfelmérő kérdőívet és mikrospirometriás tesztet végeztek rajtuk. Ha nagynak bizonyult a kockázat és/vagy rossz volt a spirometria eredménye, azt javasolták a betegnek, hogy keresse fel családorvosát a további kivizsgálás végett, s ha szükséges volt, az életmódra vonatkozó tanácsokat is adtak.

Clare Kerr, a Lloydspharmacy vezető munkatársa és a jelen projekt menedzsmentbizottságának tagja azt mondta: „Munkánk igazolta, hogy a gyógyszertár ideális hely a COPD-s esetek megtalálására. A gyógyszertárak kiegészíthetik a családorvosok munkáját, mivel sok gyógyszertári vásárló nem áll rendszeres kapcsolatban semmilyen más egészségügyi szolgáltatóval. A patikák személyzete ki tudja választani, hogy kiket érdemes szűrni, és jelentős segítséget nyújt az egészségügynek és hasznot hajt az egész társadalomnak.”

Az eredményeket a kutatók az International Journal of Pharmacy Practice-ben közölték.


Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.