hirdetés

Hidroxiklorokin 2-es típusú diabetesben

A régi malária-ellenes hidroxiklorokin a 2-es típusú diabeteses betegekben metformin és DPP-4 gátló mellé adva hasonló hatást hozott, mint egy SGLT-2 gátló.

hirdetés

Dr. Amin Gupta (GD Diabetes Institute, Kolkata, India) 2019. április 26-án az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) 2019 évi kongresszusán arról számolt be, hogy egy új kutatás szerint a generikus malária-ellenes gyógyszer, a hidroxiklorokin kedvező hatást mutatott 2-es típusú diabetesben.

A hidroxiklorokin egy immunmódosító gyógyszer, melyet hagyományosan a malária kezelésére, valamint rheumatoid arthritisben és lupusban a betegség lefolyását befolyásoló anti-rheumás gyógyszerként használnak. Az adatok arra utalnak, hogy az inzulint bontó enzimek gátlásával növeli az inzulin intracelluláris felhasználását, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van. Indiában 2014-ben törzskönyvezték a hidroxiklorokint a glikémiás célt el nem érő 2-es típusú diabeteses betegek kezelésére metformin és dipeptil peptidáz-4 (DPP-4) gátló mellett adható harmadik szerként. A találkozó moderátora, Dr. Lance Sloan (Texas Institute for Kidney and Endocrine Disorders, Lufkin, Texas) szerint „igen hasznos, hogy Indiában diabetes kezelésére is törzskönyvezték a szert”. (Az USA-ban 60 x 200 mg hidroxiklorokin kb. 25-59 dollárba kerül, míg 30 x 300 mg-os canagliflozin ára 497 és 526 dollár között van.) A hidroxiklorokin valóban biztonságosan csökkenti a vércukorszintet, de nem rendelkezik a canagliflozin kedvező kardiális-renális hatásaival. A CREDENCE vizsgálat bizonyította a canaflozin kedvező renális hatásait, tehát a moderátor emellett a szer mellett teszi le a voksát.

A 87, a glikémiás célt el nem érő betegnek (átlag HbA1c 8,4%) egy 24 hetes vizsgálat során a metformin és a dipeptil peptidáz-4 (DPP-4) gátló vildagliptin (Galvus, Novartis) maximális adagjait  (napi 2000 mg metformint és napi 100 mg vildagliptint) mellé vagy napi 400 mg hidroxiklorokint, vagy napi 300 mg nátrium-glukóz 2-es típusú kotranszporter (SGLT2)-gátló canagliflozint (Invokana, Janssen) adtak. Azt tapasztalták, hogy a hidroxiklorokin csökkentette a HbA1c-t, a BMI-t és a CRP-t. A vizsgálat 24 héte alatt a harmadik glükózcsökkentő szerként hidroxiklorokint kapó csoport HbA1c-je 8,32%-ról 7,11%-ra csökkent (P=0,001), míg az SGLT-2-őt szedőké 8,63%-ról 7,44%-ra változott (P=0,001), ami a két csoport között nem szignifikáns különbséget jelentett (P=0,29). Az éhomi vércukor 143 mg/dl-ről 112 mg/dl-re csökkent (7,94 mmol/l-ről 6,22 mmol/l-re) a hidroxiklorokin csoportban, míg 147 mg/dl-ről 117 mg/dl-re (8,16-ról 6,5-re) csökkent a canagliflozin csoportban (P=0,31 a két csoport között). A posztprandiális cukorszint 210-ről 142-re, illetve 219-ről 153-ra csökkent (P=0,05 a két csoport között). Érdekes módon a BMI szignifikánsan csökkent a hidroxiklorokin csoportban: 27,2 kg/m²-ről 25,7 kg/m²-re (P=0,003), viszont a canagliflozin mellett nem változott (27,9 vs 27,5, P=0,312).

A fogyás meglepte a kutatókat is, de azt feltételezik, hogy a canagliflozin mellett nőtt a betegek étvágya, a hidroxiklorokinnak viszont anti-inflammatorikus hatása (is) van. Sloan kijelentette, hogy a hidroxiklorokin testsúlycsökkentő hatásának mechanizmusát nem ismerjük, és tudomása szerint nem is számoltak be róla a reumatológiai szakcikkekben.

Hipoglikémiát a hidroxiklorokin mellett 5,4%-ban, a canagliflozin mellett 8,2%-ban láttak. Nem észleltek új retinopátiát. A high sensitivity C-reaktív protein (hsCRP) szintek a hidroxiklorokin csoportban 2,8 mg/dl-ről 1,9 mg/dl-re csökkentek (P=0,001), de a canagliflozin csoportban alig változtak (2,7-ről 2,5-re, P=0,38), ami a két csoport közötti jelentős különbségre utalt (P=0,001).

Dr. Gupta elmondta, hogy a „diabetes kezelése nemcsak a glikémiás kontrollból áll. Gyakran nem veszik figyelembe az enyhe krónikus gyulladást, a diabetes-szel járó obesitást, a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást. „A hidroxiklorokin kettős hatású: vércukorszint csökkentő és gyulladáscsökkentő hatása révén fontos tagja lehet az antidiabetikumok csoportjának”.

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference News > AACE 2019

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.