hirdetés

Hízik a gyerek? Tessék kevésbé sózni az ételt!

Egy ausztrál munkacsoport kimutatta, hogy a sósan kosztoló gyerekek sokkal többet isznak, mint azok, akik kevesebb konyhasót fogyasztanak. Szomjúságuk oltására elsősorban sok cukrot tartalmazó italokat öntenek magukba…

hirdetés

A dagi gyerek lustább, hamar megemelkedik a vérnyomása, és nagyobb eséllyel, korábban lesz cukorbeteg. Ugyanakkor az iparilag fejlett országokban nemcsak mind több az elhízott felnőtt, hanem az idejét jórészt tv-képernyő és számítógép előtt, ülve töltő ifjúság mind nagyobb része is túlsúlyos.

A kövérség nemcsak az egyén számára jelent veszélyt, mert a szív-ér rendszeri betegségek, a cukorbaj, a magas vérnyomás és az ízületi betegségek szempontjából kockázati tényező, de a társadalom számára is súlyos teher. Az Egyesült Államokban az egészségügyi költségvetés 21%-át a súlytöbblet okozta betegségekre költik.

Ausztrál kutatók Carley Grimes vezetésével a fiatalkori elhízás olyan szempontjára hívták fel a figyelmet, amivel korábban nem foglalkoztak. Több mint 4200, 2–16 esztendős gyermek életmódját, táplálkozását vizsgálták, elsősorban a sófogyasztás és a testsúly alakulását figyelve.

A fokozott konyhasóbevitel fokozza a vízvisszatartást is, és gyermekkorban a testsúly emelkedésében ennek is szerepe lehet, de a sós étel igazi hátránya a szomjúság, a folyadékigény növekedése. Az ausztrál munkacsoport kimutatta, hogy a sósan kosztoló gyerekek sokkal többet isznak, mint azok, akik kevesebb konyhasót fogyasztanak. Szomjúságuk oltására elsősorban sok cukrot tartalmazó üdítőitalokat, sportitalokat, sőt egyéb szempontból is káros energiaitalokat öntenek magukba.

Azt már az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) korábbi fölmérései is jelezték, hogy az Egyesült Államokban az utolsó három évtizedben a cukros üdítők gyermekkori fogyasztása megháromszorozódott. Ez valószínűleg világjelenség. Statisztikai adatok szerint az Európai Unió országaiban mintegy 14 millió túlsúlyos és 3 millió kövér gyermek él.

A CDC szerint a 12–19 éves amerikai fiúk átlagosan fél liternél is több cukros üdítőt isznak naponta, miközben tejfogyasztásuk ennek legfeljebb a fele. A lányok megfelelő adatai valamivel jobbak: 4 deci üdítőital és egy pohárnyi tej. Az ausztrál tanulmány szerint azok a gyerekek, akik minden nap isznak legalább egy pohár üdítőt, 26%-kal gyakrabban túlsúlyosak vagy kövérek, mint a vizet ivók.

Az összefüggés úgy is igaz, hogy a cukortartalmú üdítőt kedvelő fiatalok átlagos napi sófogyasztása 6,5 gramm, míg az üdítőitalokat ritkán fogyasztóké 5,8 gramm. „A különbség statisztikailag szignifikáns – hangsúlyozza Dr. Grimes. – Mivel nem számoltunk azzal, hogy a gyerekek mennyi sót szórtak az ételre az asztalnál étkezés közben, az általunk közölt adatok valószinűleg alábecsült sómennyiséget jelentenek” – tette hozzá.

Caryl A. Nowson, a dolgozat társszerzője szerint munkájuk így is fontos adatokkal járul hozzá ahhoz a mind kifejezettebb véleményhez, hogy a konyhasófogyasztás csökkentése jelentősen mérsékli a cukrozott üdítőitalok fogyasztását és ezzel az elhízás gyakoriságát. Ugyancsak a CDC becslése, hogy 19 fejlődő országban a sózás mérséklése a szív-ér rendszeri halálozás 3%-os javulását eredményezné.

Az ausztráliai tanulmányt a Pediatrics 2013. januári száma közölte. 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.