Hypercalcaemia – bevezető

 A két közlemény lényegretörően foglalja össze a hypercalcaemia okait, a differenciáldiagnosztika lépéseit és a korszerű terápiás lehetőségeket. Dr.Kovács László kommentárja érdekes saját megfigyeléssel egészíti ki a közleményt, mely szerint a primer hyperparathyreosisban szenvedő betegek hypertoniájának hátterében részben szekunder hyperaldosteronismus állhat, ami sikeres műtét után megszűnik. Dr. Mészáros Szilvia a terápiás lehetőségekről az eredeti közleményt meghaladó részletességgel ad tájékoztatást, különös tekintettel a korszerű biszfoszfonát vegyületek alkalmazására. Külön figyelmet érdemelnek a közeli jövő terápiás lehetőségéről, az úgynevezett kalcimimetikus hatású vegyületekről olvasható információk.
 A szimpózium bevezetéseként érdemes tisztázni néhány, a közleményekben is érintett kérdést. Az első és legalapvetőbb a szérum kalciumszintjének mérése és értékelése. A szérum-kalciumszintet korábban atomabszorpciós spektrofotometriával, újabban legtöbbször laboratóriumi automatákkal mérik. Az ionizált kalcium koncentrációjának mérése nem elterjedt módszer, pedig a hypercalcaemia diagnózisának kritériuma az ionizált kalcium szintjének a referenciatartományt (1,05–1,29 mmol/l) meghaladó értéke. Sajnos mind az összes kalcium, mind az ionizált kalcium koncentrációjának mérésekor sok a bizonytalanság, ezért kórosnak tűnő eredmény esetén indokolt az ismétlés, a más laboratóriumban végzett kontroll. Mint a cikkek is említik, a szérum albuminkoncentrációja befolyásolja a teljes kalciumszintet: hypalbuminaemia esetén a mért értéknél nagyobb, nagy albuminkoncentráció esetén annál kisebb a valós összkalciumszint. A közleményekben szereplő kissé zavaros leírás helyett a következő egyszerű egyenletet érdemes szem előtt tartani: szérum korrigált kalciumszintje (mmol/l) = szérum korrigálatlan kalciumszintje (mmol/l) + 0,02X((40– szérum albuminszintje [g/l]).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szathmári Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.