hirdetés

IBS-es gyermekekben gyakoribb a lisztérzékenység

A 6 éves, prospektív tanulmány alapján az IBS-es gyermekekben 4-szer magasabb a cöliákia kockázati aránya, mint a hasi fájdalommal küszködő, de nem IBS-es betegeknél.

hirdetés

A visszatérő hasi fájdalom gyakori egészségügyi probléma a gyermekkorban. A diagnózis megkönnyítésére határozták meg a Római kritériumokat. Ismert, hogy a felnőtt IBS-betegek közt nagyobb számban fordul elő cöliákia; a gyerekről eddig azonban kevés adat áll rendelkezésre.

A cöliákia /lisztérzékenység: világszinten 100-ból 1 embernél előforduló, a beleket érintő autoimmun rendellenesség. Ha nem kezelik, komoly egészségügyi problémák léphetnek fel, úgymint 1-es típusú diabétesz, sclerosis multiplex, dermatitis herpetiformis, anémia, osteoporosis, terméketlenség, koraszülés, vetélés, neurológiai problémák és bélrák.)

Az emésztési rendellenességekre specializálódott, Dél-Olaszországban található Bari-i Szakrendelő a 6 éves (2006-tól 2012-ig tartó), prospektív csoportos tanulmány során mérte fel, hogy a hasi fájdalommal járó funkcionális emésztési rendellenességekkel küzdő gyermekek körében milyen gyakori a lisztérzékenység. A vizsgálatba bevont 992 gyermeket (42,8% fiú, átlagéletkor: 6,8 év) családorvosuk küldte további kivizsgálásra a rendre visszatérő hasi fájdalmaik miatt. Az IgA, a szöveti transzglutamináz IgA antitest (tTG IgA), valamint az endomiziális antitest koncentrációjának mérését követően –pozitív antitest-teszt esetén- duodenális biopsziát hajtottak végre.

A 992 gyermek adatait kiértékelve 270 esetben állapítottak meg IBS-t, 201 gyermeknél funkcionális emésztési zavart, 311-nél pedig funkcionális hasi fájdalmat vagy abdominális migrént diagnosztizáltak. Annak a 210 gyermeknek, akiknek hasi fájdalmát nem emésztési rendellenesség, hanem szervi rendellenességek illetve egyéb funkcionális emésztési zavarok okozták, adatait nem vonták be az értékelésbe. A szerológiai vizsgálatok a 771 gyermek közül 15-nél mutattak ki lisztérzékenységet: a 270 igazolt irritábilis bélszindrómában szenvedő gyermekek közül 12-nél, a 201 funkcionális emésztési zavarral diagnosztizáltak közül 2-nél és a 311 funkcionális hasi fájdalommal küzdők közül 1-nél. Az eredmények azt mutatták, hogy az IBS-ben szenvedő gyermekek esetén 4-szer magasabb a cöliákia kockázati aránya, mint a más típusú emésztési rendellenességgel diagnosztizáltakban. A hasi fájdalommal járó emésztési rendellenességeket osztályozó III. Római kritérium segíthet azok kiszűrésében, akiknek cölikália-vizsgálatra lenne szükségük.

 

Forrás: JAMA Pediatrics

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.