J&J vakcina és a Guillain-Barré szindróma kockázata

A Johnson és Johnson COVID-19 vakcinát kap személyeknek a fokozott kockázatot jelenthetnek a Guillain-Barré-szindróma kialakulásának fokozott kockázatával kell szembesülniük. 

Számos média szerint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) már holnap kiadja ezirányú figyelmeztetését.

Még ha az FDA az előrejelzések szerint kötelezi is a gyártót az új figyelmeztetés feltüntetésére az oltóanyag címkéjén, továbbra is úgy ítéli meg, hogy Johnson&Johnson COVID-19 oltás előnyei (a Delta variáns elleni védelem és a súlyos COVID-19 megbetegedések elkerülése) továbbra is meghaladják annak kockázatait.

Az oltásokkal kapcsolatos problémák jelentésére szolgáló szövetségi program (Vaccine Adverse Event Reporting System) eddig Több mint 100, a J&J vakcinával összefüggésbe hozható Guillain-Barré-esetet tart számon, ez indokolja az FDA várható figyelmeztetését.

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) július 12-i közleménye szerint a betegség kockázata a férfiak és az 50 évnél idősebbek esetén a legnagyobb, és a  legtöbb eset az immunizálást követő körülbelül 2 héten belül fordul elő.

A Guillain-Barré-szindróma gyakran izomgyengeséget és néha átmeneti bénulást okoz. A legtöbb beoltott, aki ebben a kórkáépben megbetegszik, maradéktalanul felgyógyul.

Az új figyelmeztetést a vállalat COVID-19 vakcinájának számos kudarca előzte meg. Április 13-án néhány vérrög képződéses eset nyomán az FDA és a CDC egyaránt 10 napig felfüggesztette a J&J adását. Június közepén pedig az FDA kérésére a Johnson és Johnson kénytelen volt megsemmisíteni a baltimore-i gyártóüzemében  előállított több milliónyi oltóanyagokot.

 A Pfizer / BioNTech és a Moderna mRNS vakcináit nem érinti az új FDA figyelmeztetés.

 

Forrás:

Medscape

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.