hirdetés

Ketoacidózis veszély csökkentése SGLT2- inhibítorok szedésekor

Az SGLT-2 szerek biztonsággal alkalmazhatóak a 2-es típusú diabetesz kezelésében, de figyelni kell a diabetikus ketoacidózis rizikófaktoraira és atipikus eseteire.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelési Bizottság (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) közzétette ajánlásait a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használatos az SGLT2 (nátrium-glukóz kotranszporter 2) inhibitorok mellett esetlegesen fellépő diabetikus ketoacidózis rizikójának csökkentésére. A felülvizsgálatot az Európai Bizottság kezdeményezte.

Az alacsony inzulinszint következtében fellépő diabetikus ketoacidózis ritkán, de néha súlyos formában lép fel az SGLT2 inhibitort szedő cukorbetegeknél, nem kifejezetten magas vércukorszint melletti atipikus tünetei pedig késleltetheti a helyes diagnózis felállítását és a kezelést.

Jelenleg három SGLT2 inhibitor engedélyezett az Európai Unióban (canagliflozin, dapagliflozin, empagliflozin) illetve érhető el önmagában vagy metforminnal kombináltan különböző márkaneveken (Ebymect, Edistride, Forxiga, Invokana, Jardiance, Synjardy, Vokanamet és Xigduo).

Bármely fenti készítményt alkalmazó betegnek tudatában kell lennie a diabetikus ketoacidózis tüneteivel: gyors súlyvesztés, émelygés vagy hányás, hasi fájdalom, nagymértékű szomjúság, gyors és mély légzés, zavartság, szokatlan álmosság, fáradtság, a lehelet édeskés illata, édes vagy fémes íz a szájban illetve a vizelet és verejték megváltozott illata. Fentiek közül bármelyiknek a megléte esetén orvoshoz kell fordulni. Ha a diabetikus ketoacidózis gyanúja felmerül vagy beigazolódik, a kezelést azonnal meg kell szakítani és nem kezdhető addig újra amíg ki nem zárták a diabetikus ketoacidózis egyéb okait vagy nem rendezték azokat megnyugtatóan.

különös figyelmet kell fordítani azokra a betegekre, akiknél a diabetikus ketoacidózis rizikófaktorai fennállnak és erről a betegeket is tájékoztatniuk kell. Ilyen rizikófaktor az inzulintermelő sejtek alacsony száma, korlátozott táplálék- vagy folyadékbevitel, amely kiszáradáshoz vezethet, hirtelen csökkenő inzulinszükséglet vagy súlyos betegség miatt megnövekedett inzulinbevitel, sebészeti beavatkozás vagy túlzott alkoholfogyasztás.

A PRAC továbbá javasolja az SGLT2 terápia felfüggesztését nagyobb sebészeti beavatkozás vagy súlyos betegség esetén, kórházi körülmények között.

Az SGLT2 inhibitorok továbbra is biztonságosnak tekinthetők, előnyeik meghaladják a kockázataikat 2-es típusú cukorbetegség kezelése során. Emlékeztetni kell azonban, hogy nem engedélyezettek 1-es típusú diabétesz kezelésére. Néhány ketoacidotikus eset ilyen off-label alkalmazás során lépett fel.

A PRAC ajánlása most a CHMP elé kerül végleges elfogadásra. Az elfogadás után publikálnak további részleteket. A végső állásfoglalás kiadása után az Európai Bizottság jogilag kötelező érvényű döntést hoz, amely minden tagállamra érvényes.

Az SGLT2 inhibitorokról

A nátrium-glukóz kotranszporter-2 (SGLT2) inhibitorok a 2-es típusú diabétesz kezelésére alkalmazott szerek. A vesében található kotranszporter a vizeletből felveszi és a véráramba visszajuttatja a filtrálódott glukózt. A kotranszporter gátlásával csökken a visszaszívott glukóz mennyisége, több ürül ki a vizelettel, így csökken a vércukorszint.

A következő SGLT2 inhibitorok engedélyezettek az Európai Unióban: Ebymect (dapagliflozin/metformin), Edistride (dapagliflozin), Forxiga (dapagliflozin), Invokana (canagliflozin), Jardiance (empagliflozin), Synjardy (empagliflozin/ metformin), Vokanamet (canagliflozin/metformin) és Xigduo (dapagliflozin/ metformin).

Magyarországon a Forxiga, Jardiance, Synjardy és Xigduo van forgalomban.

 

Forrás: 

1. European Medicines Agency

2. Pharmaindex Online

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.