hirdetés

Közös FDA - Interpol akció

Az Operation Pangea X elnevezésű nemzetközi akció keretében több mint 500 illegális gyógyszerterjesztő weboldalt és internetes áruházat ellenőrzött az FDA és az Interpol.

hirdetés

Szeptemberben nagyszabású, összehangolt nemzetközi akciót folytatott több mint 500 weboldal ellen az FDA és az Interpol. Az Operation Pangea X kódnevű akció keretében olyan internetes áruházakra csaptak le a hatóságok, amelyeknél feltételezhető volt, hogy vényköteles gyógyszerek potenciálisan veszélyes, nem engedélyezett változatainak illegális forgalmazásával foglalkoznak, többek között opioidokkal, antibiotikumokkal és injekció formájában beadható epinefrinnel. Ezek a törvényellenesen működő árusító helyek online kínálták portékáikat, majd azokat postai kiszállítással juttatták el az amerikai megrendelőkhöz. Az akció során az FDA figyelmeztető leveleket is küldött a weboldalak üzemeltetőinek, és együttműködtek az internetes oldalak regisztrálóival az oldalak bezárása érdekében. Az akció során megcélzott weboldalak vásárlói egészségüket, akár életüket is kockáztatják, mivel az eredetiként árult termékek hamisak, szennyezettek, lejárt szavatosságúak lehetnek, vagy használatuk egyéb ok miatt nem biztonságos.

Az FDA vezérigazgatója, Dr. Scott Gottlieb szerint ezeket a webáruházakat gyakran üzemeltetik kifinomult, jól felépített bűnözői csoportok, hálózatok. Az igazgató szerint különösen aggasztó, milyen könnyen lehet opioidokhoz jutni ezeken az oldalakon, tekintettel az Egyesült Államokban már így is válságos méreteket öntő szerhasználatra és a függők nagy számára. Ezen felül bejelentette, hogy az Operation Pangea X mellett az FDA egy Enforcement Operations Work Plan elnevezésű, állandó projekten is dolgozik, melynek célja, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat a külföldről beérkező illegális készítményekkel, szerekkel szemben.

Az Interpol és az FDA közös akciója csak az egyik része volt az Interpol által vezetett 10. International Internet Week of Action (IIWA) globális együttműködésnek, melynek célja az illegális, hamisított vagy kérdéses minőségű gyógyszerek terjesztésének felszámolása. Az IIWA szeptember 12-19. között zajlott, többek közt 115 ország egészségügyi és bűnüldöző szerveinek, az USA Belbiztonsági Minisztériumának (U.S. Department of Homeland Security) és a Szellemi Tulajdonjogok Koordinációs Központjának (National Intellectual Property Rights Coordination Center) részvételével, az Operation Pangea X kifejezett célkitűzése pedig az illegális vényköteles gyógyszerek terjesztőinek és gyártóinak felkutatása, és a gyógyszerek ellátási láncból történő kivonása volt. Az akció során az FDA több mint 100 olyan domainnevet tiltott le, melyeken keresztül hamisított vagy illegális gyógyszerkészítmények forgalmazása folyt, például a buyhydrocodoneonline.com, canadian-pharmacy24x7.com és a buyklonopin.com oldalakat. Az FDA tisztviselői több más szövetségi ügynökség tagjaival együttműködve Chicago, Miami és New York postáin olyan csomagokat vizsgáltak át, melyekről gyanítható volt, hogy nem engedélyezett szereket, készítményeket tartalmaznak. Csaknem 500 ilyen csomagot találtak, ezeket lefoglalták. Dr. Scott Gottlieb bejelentette, hogy megháromszorozták azoknak az egységeknek a létszámát, amelyek a gyaníthatóan illegális készítményeket tartalmazó küldemények átvizsgálásával foglalkoznak, valamint megduplázták az illegális gyógyszer-kereskedelem és a kiberbűnözés elleni harcra kiképzett ügynökeik számát is. Az általában nemzetközi bűnbandák által törvénytelenül működtetett online áruházak nem csak azért veszélyesek, mert az egészségre potenciálisan ártalmas készítmények terjesztésével foglalkoznak, hanem azért is, mert ezek a weboldalak a melegágyai a hitelkártyacsalásoknak, a lopott személyazonossággal történő visszaéléseknek és a számítógépes vírusok terjedésének is. Az FDA BeSafeRx néven egy tájékoztató honlapot is nyitott a fogyasztók számára, mely tanácsokkal szolgál a biztonságos internetes gyógyszervásárláshoz, a törvényesen működő online áruházak azonosításához, valamint az illegális online gyógyszertárak veszélyeinek ismertetéséhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.