hirdetés

Mikroműanyagok a termelt zöldségekben

A zöldségekben található mikroműanyagok szintje elsősorban a közlekedés szennyező hatása miatt magasabb a városi kertekben termelt zöldségekben.

hirdetés

A Scientific Reports folyóirat augusztus 31-én közölte a University of Lisbon kutatóinak tanulmányát, akik a Lisszabon környékén termesztett saláták mikroműanyag-szennyezettségét hasonlították össze a várostól messze, vidéken termesztett saláta szennyezettségével, valamint a szupermarketekben kapható saláták átlagos szennyezettségével. A városok környékén vagy belterületén található zöldségeskertek elvileg fenntartható növénytermesztési megoldást jelenthetnek a városi lakosok számára, de gyakran szennyezett környezetben folyik a termesztés, főleg a közlekedés, illetve egyéb szennyezési gócok miatt. A mikroműanyagok (MP; microplastics), azaz az 5 mm-nél kisebb méretű műanyagdarabkák jelentős egészségügyi problémát jelentenek, például azért, mert képesek felhalmozódni a szervezetben.

A mostani vizsgálatban a kutatók a városi környezetben termesztett zöldségek MP-szintjét mérték meg, illetve a salátaminták elemi összetételét is elemezték, hogy azonosíthassák a mintákat fertőző mikroműanyagok lehetséges forrásait, majd korrelációs együtthatókat számoltak a mikroműanyagok és az egyes kémiai elemek között. A salátamintákat lisszaboni városi kertekből, valamint Portugália egyik belső, vidéki régiójából szerezték be. A kutatók 42 salátamintát értékeltek ki két helyen, egymástól függetlenül (14 különböző minta duplikált mintákkal).

Az eredmények szerint 42-ből mindössze 6 minta nem tartalmazott mikroműanyagokat, és a szennyezett minták átlagos MP-tartalma 6,3 és 29,4 MP/g között mozgott. A nagy forgalmú területeken, városi kertekben ültetett saláták magasabb MP-szintet tartalmaztak. A kutatók gyenge pozitív kapcsolatot találtak a mikroműanyag-tartalom és a kén- és rézkoncentráció között, ami azt jelzi, hogy a forgalomnak szerepe lehet az MP-szintekben, mivel ezeket az elemeket a forgalomból származó anyagoknak tekintik. A vidéken termesztett minták MP-tartalma hasonló volt, mint a kereskedelmi láncokban kapható salátáké (10,9 MP/g), viszont a városi kertekből származó mintákban 13-29 MP darab/gramm közötti értékeket mutattak ki, és az egyes mintavételi helyek, kertek közötti eltérések valószínűleg a nagy forgalmú utak közelségének, illetve a kertek körbezárt elhelyezkedésének tulajdoníthatók. (Például az egyik kert közvetlenül egy út mellett volt, de a több oldalról nyitott légtérnek köszönhetően az innen vett salátaminták mutatták a legkisebb MP-tartalmat. A vizsgált zöldséges parcellák egyikén sem használtak talajtakaró mulcsozást, ami arra utal, hogy a talajok esetleges MP-szennyezése nem a mulcsozásból, hanem más forrásból származhat.

Mivel vidékről származó mintákban is találtak mikroműanyagokat, a közlekedés szennyező szerepe itt is fontos lehet, de az MP-szennyezés egyéb helyi forrásai, mint például a növényi hulladék és a szilárd háztartási szemét égetése szintén hozzájárulhat a minták szennyezettségéhez.

Összességében a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a városi környezetben található kertekben termesztett saláták mikroműanyag-szennyezettsége jelentős: az éves MP-bevitel akár 70%-kal is magasabb lehet, mint a vidékről származó, szupermarketekben vásárolt saláták esetében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study explores microplastic content in urban grown lettuces

Microplastic contamination of lettuces grown in urban vegetable gardens in Lisbon (Portugal)

Irodalmi hivatkozás:

Canha N, Jafarova M, Grifoni L, et al. (2023). Microplastic contamination of lettuces grown in urban vegetable gardens in Lisbon (Portugal). Sci Rep, 13, 14278. doi:10.1038/s41598-023-40840-z.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.