hirdetés

Ne kombináljuk az ARB-t, az ACE-gátlót és a direkt reningátlót

Az Európai Gyógyszerhatóság pár napja arra figyelmeztetett, hogy nem szabad kombinálni azokat a gyógyszerfajtákat, amelyek más-más módon hatnak a renin-angiotenzin rendszerre (RAS).

hirdetés

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA, European Medicines Agency) európai intézmény szerint nem javallott az angiotenzin-receptor blokkolókat (ARB), az ACE-gátlókat és a direkt reningátlókat rutinszerűen kombináltan alkalmazni. Hangsúlyozták, hogy különösen a diabéteszes nefropátiás betegeknek nem szabad együtt adni egy ARB-t és egy ACE-gátlót.

Az EMA farmakovigilanciai kockázatbecslő bizottságának (PRAC, Pharmacovigilance Risk Assessment Committe) javaslatát 10 hónapos munka előzte meg. A végső döntést a CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) fogja meghozni, amely rendszerint elfogadja a PRAC javaslatát.

Mint az az EMA sajtóközleményében olvasható, „Ha az ilyen kombináció [kettős blokád] feltétlenül szükséges, akkor ezt csak specialista ellenőrzése, a vesefunkció, valamint a folyadék- és sóháztartás egyensúlya és a vérnyomás szoros monitorozása mellett szabad alkalmazni”. Ez vonatkozik a candesartanra vagy a valsartanra is, amelyek ARB szerek, s amelyeket az ACE-gátlók kiegészítéseként adnak olyan szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, akikben szükségesnek találják a kombináció adását – teszi hozzá a sajtóközlemény. „Az aliskiren (Tekturna, Novartis) ARB-vel vagy ACE-gátlóval történő kombinálása szigorúan ellenjavallt vesebetegségben vagy diabéteszben.”

E gyógyszerfajták kombinált alkalmazásával kapcsolatos aggodalmak egy nagy metaanalízisen alapulnak, amelyet Makani és munkatársai publikáltak múlt évben a British Medical Journal-ban (a szenior szerző a dr. Franz Messerli [St Luke-Roosevelt Kórház, New York, USA] volt). A metaanalízis dr. Messerli egy 2009-es nézőpont közleményének folytatása volt, amelyben arra szólította fel az orvosokat, hogy hagyjanak fel a kettős RAS blokáddal, mivel az ONTARGET vizsgálat azt jelezte, hogy ennek káros hatásai vannak.

A többféle RAS gátló kombinált használatának fő kockázatai – a gyógyszerek egyedüli alkalmazásához képest – a hiperkalémia, az alacsony vérnyomás és a vesefunkció romlása – írják az EMA állásfoglalásában.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA, Food and Drug Administration) azonban eddig nem foglalkozott a fenti aggályokkal, és nem bocsátott ki semmilyen figyelmeztetést e gyógyszerfajták kombinált használatával kapcsolatban. Ezzel szemben a Kanadai Szív és Stroke Alapítvány (Canadian Heart and Stroke Foundation) már 2009-ben olyan irányelvet tett közzé, amelyben azt tanácsolja azoknak a betegeknek, akik ARB-t és ACE-gátlót is szednek, hogy mihamarabb keressék fel családorvosukat a kezelés megváltoztatása végett.

2012-ben mind az FDA, mind az EMA figyelmeztetett arra, hogy a direkt reningátló aliskirent ne használják együtt semmilyen ACE-gátlóval vagy ARB-vel.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.