hirdetés

Nem kezelik a prediabéteszt

A prediabétesz kritériumainak megfelelő betegeknek kevesebb mint egynegyedét kezelik a családorvosok gyógyszerrel vagy életmód- változtatással az USA-ban.

hirdetés

A Floridai Egyetem kutatóinak megállapítása a Journal of the American Board of Family Medicine-ben jelent meg.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint egyharmada prediabéteszes. Prediabétesz akkor állapítható meg, ha a vér glükózkoncentrációja magasabb a normálisnál, de nem olyan magas, hogy diabéteszt lehessen diagnosztizálni. A prediabéteszes emberekben nagyobb az érbetegségek, a vesebetegség és a retinakárosodás kockázata.

„Tudjuk, hogy a diabétesz kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője a prediabétesz: a prediabéteszesek 15–30%-a 5 éven belül diabéteszes lesz” – mondta Arch G. Mainous III, PhD vezető kutató, a Floridai Egyetem osztályvezetője. „Azt is tudjuk, hogy a prediabéteszesek 90%-a nem tud a betegségéről. Azt akartuk megtudni, hogy mi az orvos szerepe. Felismeri-e az orvos a prediabéteszt, tájékoztatja-e erről a beteget és kezeli-e?”

A kutatók a 2012-es Országos Ambuláns Betegellátási Vizsgálat adatait elemezték. Vizsgálták az általános orvosok, a családorvosok és a belgyógyászok gyakorlatát azoknak a 45 éves vagy idősebb betegek esetében, akikben az elmúlt 90 napon belül az orvos utasítására vérvizsgálatot végeztek. A laboreredmények mintegy 34%-ban 5,7 és 6,4% közötti vércukorszintet mutattak, amit az Amerikai Diabétesz Szövetség prediabéteszként definiált. E betegek közül nagyon kevésnek hívták fel a figyelmét erre az állapotra és annak veszélyeire, és csak 23%-ukat kezelték életmód-változtatási tanácsokkal vagy gyógyszerrel.

A kutatók jelenleg több ezer családorvost kérdez meg arról, mi az oka annak, hogy nem kezelik a prediabéteszt. Feltételezésük szerint vagy nem ismerik az orvosok a prediabéteszre vonatkozó irányelveket, vagy nem akarja „túlkezelni” a betegség megelőző állapotot.

A diabétesz megelőzésének egyik fő eszköze a prediabétesz felismerése és kezelése. A prediabétesz diagnosztizálásával és kezelésével le lehet lassítani vagy akár teljesen meg is lehet akadályozni a diabétesz kialakulását, ezért is rendkívül fontos az időben történő beavatkozás.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.