hirdetés

Túl ritkán használnak metformint prediabéteszben

A prediabéteszes betegek csupán 3,7%-ának rendeltek metformint, noha ez – egy retrospektív kohorszelemzés szerint – segíthet megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

hirdetés

„Meglepődtünk, hogy milyen alacsony a metformin rendelések aránya, főként a legnagyobb kockázatú személyekben, noha esetükben legerősebbek a metformin jótékony hatásának bizonyítékai” – mondta a vezető szerző, dr. Tannaz Moin (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles, USA).

„Annak ellenére, hogy az országos irányelvek már 6 éve javasolják, bizonyítottan jól tolerálható hosszú távon, biztonságos és költséghatékony, a gyakorlatban mégsem rendelik a metformint a diabétesz megelőzésére” – írták a szerzők az Annals of Internal Medicine április 21-i számában.

Három amerikai közül nagyjából egynek prediabétesze van, azaz a vér glükóztartalma magasabb a normálisnál, de nem olyan magas, hogy 2-es típusú diabéteszt lehetne megállapítani. „Mind az életmód-változtatás, mind a metformin csökkenti a diabéteszbe való progresszió kockázatát” – magyarázta dr. Moin.

A Diabétesz Prevenciós Program (DPP) legújabb adatai is ezt igazolták kövér, a 2-es típusú diabéteszre nagy kockázatú személyeken – voltak köztük olyanok, akikben 15 évvel lehetett késleltetni a diabétesz kifejlődését.

2008-ban az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) megváltoztatta a diabétesz kezelésére vonatkozó irányelveit: a metformin alkalmazását javasolták a nagy kockázatú, 60 évesnél fiatalabb, kövér (BMI≥35kg/m²)betegeknél, illetve azoknál, akiknek kórtörténetében terhességi diabétesz szerepelt. Az irányelvek azt is tartalmazták, hogy az orvosoknak meg kell fontolniuk a metformin rendelését csökkent glükóztolerancia, magasabb éhomi vércukor esetén, és akkor, ha a HbA1c 5,7% és 6,4% közötti értékű.

Dr. Moin és munkatársai egy 17 352 személyből álló országos mintát vizsgáltak. A személyek 19–58 évesek voltak, prediabéteszük volt 2010 és 2012 között, és 3 éven követték őket, hogy meghatározzák, hány százalékuknak rendeltek metformint.

A 3 év alatt csak 3,7%-uk (n=647) kapott metformint.

A kövérek (BMI≥35kg/m², n=391) és a korábban terhességi diabéteszesek (n=121) körében 7,8%-nak rendeltek metformint, noha az ADA irányelvei leginkább az ő esetükben javasolják a gyógyszer alkalmazását.

Miután korrigálták az adatokat az életkorra, a jövedelemre és a képzettségre, a metformin rendelés valószínűsége majdnem kétszer akkora volt a nők körében (4,8%), mint a férfiakéban (2,8%) (p<0,001), és a kövérekben (6,6%), mint a nem kövérekben (3,5%) (p<0,001). A két vagy több társbetegséggel rendelkezőkben másfélszer nagyobb volt a metformin alkalmazásának valószínűsége (4,2%), mint azokban, akiknek nem volt társbetegségük (2,8%) (p=0,001).

Dr. Moin és munkatársai szerint nem egészen világos a metformin nem megfelelő arányú használatának oka. Más vizsgálatoknak kell majd tisztázniuk, hogy milyen, a betegekkel, az orvosokkal és a szervezetekkel kapcsolatos tényezők játszanak ebben szerepet. Az egyik jelentős ok kétségtelenül az lehet, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nem engedélyezte eddig a metformin alkalmazását prediabéteszben.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.