hirdetés

A csonthéjas magvak fogyasztása késlelteti a 2-es típusú diabetes kialakulását

Napi egy maréknyi csonthéjas mag (pisztácia, mandula) elfogyasztása –elsősorban testsúlyfelesleg esetén- védhet a 2-es típusú diabetes kialakulása ellen.

hirdetés

Spanyol és amerikai kutatók a European Congress of Obesity (ECO) 21. kongresszusán (2014. május, Szófia) arról számoltak be, hogy a csonthéjas magvak fogyasztása magas kockázatú betegekben késleltetheti a 2-es típusú diabetes kialakulását.

A Virgili Egyetem (Reus, Spanyolország) táplálkozási szakértője, Dr. Mónica Bulló azt javasolja:„amikor csak tehetjük, együnk egy marék magot”. A vizsgálatban résztvevő 49 túlsúlyos, vagy obes, diabetest megelőző állapotban lévő beteg táplálékához 4 hónapon keresztül napi 57 gramm pisztáciát adva az éhezési vércukor, az inzulin és az inzulin-rezisztencia értékének szignifikáns csökkenését észlelték, miközben a betegek testsúlya nem változott. Dr. Bulló hozzátette, a magvak fogyasztása az LDL-koleszterin-, a trigliceridek- és a vércukor koncentráció csökkentése révén mérsékli a koronária-megbetegedések kockázatát, ráadásul 2-es típusú diabetesben csökkenti az evés utáni vércukor- és inzulin-szinteket. A magvak tápláló ételek, egészséges lipid-profillal, különösen a pisztáciában van sok antioxidáns.

Egy másik vizsgálatban hasonló következtetésre jutottak az indianai West Lafayette Purdue Egyetemen. Dr. Sze Yen Tan diabetesre nagy kockázattal rendelkező 137 betegek egyik csoportjának 4 héten keresztül napi 43 gramm mandulát adott a reggeli vagy az ebéd mellé (plusz 250 kalória), egy másik csoportjuk csak csipegette a magokat, míg a harmadik csoport nem kapott magvakat. A magvakat evők kevésbé éreztek éhséget, gyakrabban volt teltség-érzésük, alacsonyabb volt a posztprandiális vércukor szintjük, és nem is híztak. Dr. Tan megjegyezte, hogy az US Department of Agriculture az egészséges táplálkozás mellé javasolja napi kb. 43 gramm mandula elfogyasztását is.

A spanyol egyetem másik kutatója, Dr. Hernández Alonso 54 túlsúlyos, vagy obes prediabeteszes betegnek adott (egy marék, vagyis) 57 gramm pisztáciát naponta, 4 hónapon keresztül, a betegek másik csoportja nem kapott magvakat. Mindkét csoport „mediterrán” diétán élt, napi 1900-2500 napi kalóriát fogyasztott, de a kontroll csoport olivaolajat kapott a pisztácia helyett. Két hét kimosási periódus után a két csoport cserélt. A BMI nem változott, de az éhezési vércukor, az inzulin és az inzulin-rezisztencia markerek jelentősen csökkentek a pisztáciát kapók csoportjában a kontroll diétát kapókhoz képest (p<0,001). A HbA1c és a szérum LDL-koleszterin-szint nem szignifikáns mértékben csökkent. A pisztáciát kapó csoportban az egyéb metabolikus kockázati markerek: fibrinogén, glukagon-like peptid-1 (GLP-1), oxidált LDL, thrombocyta faktor-4 markerek is jelentősen csökkentek a kontrollhoz képest (p<0,05). Dr. Bulló szerint a pisztácia rendszeres fogyasztása csökkentheti az inzulin-reziszenciát, ezáltal védhet a 2-es típusú diabetes kialakulása ellen, de ezekből a bizonyítékokból még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

 

Írásunk a következő közlemény alapján készült:

Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.