hirdetés

Minden harmadik európai cukorbeteg lesz

A normál vércukor értékkel rendelkező, középkorú európai felnőttek közel fele hátralévő életévei során prediabéteszes lesz, és közöttük nagy arányban jelenik meg majd cukorbetegség, elsősorban a 2-es típusú diabétesz.

hirdetés

A Lancet Diabetes & Endocrinology-ban online megjelent holland tanulmány első szerzője Dr. Symen Ligthart (Erasmus University Medical Center, Rotterdam) kifejtette, hogy „már az Egyesült Államokban szerzett tapasztaltakból tudtuk, hogy a diabétesz kialakulásának valószínűsége egy ember élete során 33%, az viszont meglepő volt, hogy a cukorbetegek között milyen magas, nagyjából 10% volt az inzulin terápiát használók aránya.

A Rotterdam Elderly Study a holland nagyváros, Rotterdam Ommoord negyedében készülő prospektív, kohorsz felmérés, mely 1990-ben indult. Célja a 45 éves kor fölötti felnőtt lakosság kardiovaszkuláris, neurológiai, szemészeti és endokrinológiai kockázatainak felmérése. Kiinduláskor 10 050 résztvevőt vettek a vizsgálatba, átlagos életkoruk akkor 65,2 év volt, a World Health Organization meghatározása szerint csaknem háromnegyedük normoglikémiás volt, prediabéteszt 14%-uknál, diabéteszt 12%-uknál észleltek. Az utánkövetés 56 230 személy/éve alatt 1148 olyan résztvevőnél alakult ki prediabétesz, akik a kiinduláskor még normoglikémiásak voltak. A 69 639 személy/év követés után 828 esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség a kiinduláskori normál vércukorértéket mutatók körében, míg a 80 832 személy/év követés után 237 esetben tapasztaltak inzulinkezelésre szoruló 2-es típusú diabéteszt. Ugyanakkor az is nyilvánvaló volt, hogy a prediabétesz, a diabétesz, és az inzulinkezelést igénylő diabétesz – a várható teljes élettartamra számított - kockázata a beteg életkorának előrehaladtával csökken. Amennyiben azonban a páciens már a kiinduláskor is prediabéteszes volt, a diabétesz kialakulásának – a várható élettartamra számított - kockázata igen magas, mintegy 74%.

A kutatók a betegeket a kiindulási testtömeg index (BMI) alapján is osztályozták. Mint az várható volt, a kiinduláskor egészséges testtömegű (< 25 kg/m²) 45 éves embereknél jóval kisebb a prediabétesz, a diabétesz, és az inzulint igénylő diabétesz kialakulásának kockázata, mint a túlsúlyos, vagy éppen obes személyeknél. Hasonló eredményekre vezetett, ha az osztályozást a kiindulási derékbőség alapján végezték: a derékbőség növekedésével párhuzamosan nőtt a prediabétesz, a diabétesz és az inzulint igénylő diabétesz kockázata az élet folyamán. Dr. Ligthart meg is jegyezte, hogy „a Finnish Diabetes Prevention Study-ból és a Diabetes Prevention Program-ból egyaránt jól ismert, hogy a fogyást segítő életmóddal csökkenteni lehet a diabétesz kockázatát”. A holland tanulmány számításai is ezt a véleményt támasztják alá, de a Rotterdam vizsgálatban a kiinduláskor normál testtömegű egyének 19%-ában is diabétesz alakul ki a későbbiek folyamán, tehát a betegség létrejöttéért nem egyedül a testtömeg a felelős.

A cikkhez írt szerkesztőségi közleményben Dr. Kamlesh Khunti, Dr. Danielle Bodicoat és Dr. Melanie Davis (Diabetes Research Centre, University of Leicester, UK) kiemelték a Rotterdam vizsgálat azon megfigyelését, hogy a súlyosan obes személyek 10 évvel kevesebbet élnek normál testtömegű társaiknál – függetlenül attól, hogy van-e cukorbetegségük, vagy nincs. Bár a holland vizsgálók a vércukor értékekre alapoztak, ma inkább a HbA1c érték alapján határozzuk meg a kockázatot és a betegséget. Az inzulinhasználat, valamint az inzulinterápia indítása jelentősen függ az adott országban a klinikai gyakorlattól.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The Lancet Diabetes & Endocrinology

3. The Lancet Diabetes & Endocrinology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.