hirdetés

Rovarirtó szerek növelik a diabétesz kockázatát

Az emberi szervezet saját hormonjaival kölcsönhatásba lépő anyagok, az un. endokrin diszruptorok növelik a diabétesz kialakulásának kockázatát, ezért - különösen terhesség esetén- javasolt a kerülésük. 

hirdetés

A European Association for the Study of Diabetes 2015. évi stockholmi találkozóján hangzott el, hogy kiterjedt irodalmi kutatások következtetései alapján a rovarirtó szerekkel történő expozíció kb. 60%-al emeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Fotini Kavvoura doktornő (University of Oxford) mutatta be a posztert, melynek társszerzői az Imperial College, London és a University of Ioannina (Görögország) kutatói voltak. „A 2-es típusú diabétesz kockázata jelentősen nőtt, de nem lehetünk biztosak abban, hogy ez ok-okozati összefüggést jelent-e” – mondta Dr. Kavvoura.”Több, mint 80 000, rovarirtó szerekkel exponált személynél csaknem 60%-kal (OR: 1,58) nőtt a diabétesz kockázata, ami statisztikailag erősen szignifikáns (p<0,001)”. A retrospektív vizsgálat az European Food and Safety Authority (EFSA) által 2013-ban végzett vizsgálatának kiterjesztése, mely a 2006 és 2013 közötti időszakban figyelte a rovarirtó szerek és a diabétesz összefüggését. Most a szerzők a 2006 előtti és a 2013 utáni közleményeket is bevették a feldolgozásba, mert – bár már az előzőekben bebizonyosodott a diabéteszt növelő hatás – de még nagyobb anyagon szerették volna az összefüggést igazolni.  

„Mindig is tudtuk, hogy a diabétesz egy multifaktoriális betegség, melynek kialakulásában genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők szerepelnek, de a gyakoriság utóbbi években tapasztalt jelentős emelkedésének kell, hogy legyen valami nem genetikai, közös oka” - jegyezte meg Dr. Kavvoura, amit egy endokrin diszruptorban találtunk meg. (Endokrin diszruptorok, Endocrine-disrupting compounds /EDC/ olyan anyagok, amelyek az emberi szervezet saját hormonjaival interferálnak, ilyenek pl. a műanyagok, rovarirtók, gyomirtók, bizonyos háztartási vegyszerek, stb.). Fel kell hívni a figyelmet erre a közegészségügyi kérdésre, ugyanakkor tudni kellene, hogy az expozíció milyen módon történt, és milyen volt a szénhidrátfogyasztás (pl. Délkelet-Ázsiában a diabétesz előfordulása összefügg a rizsfogyasztással).  

Összesen 25 megfigyeléses vizsgálatot metaanalizisét végezték el. A vizsgálatok közül 22 a 2-es típusú, 1 az 1-es típusú, 2 pedig a terhességi diabéteszről szólt. A következő rovarirtók szerepeltek a vizsgálatokban: klordán, oxiklordán, transz-nonaklór, diklorodifeniltriklóretán (DDT), a p.p’-DDT, a DDT metabolitja, a diklorodifenildikloretilén (DDE) és a p.p’-DDE. 19 vizsgálatban a vér vagy a vizelet biomarkereit figyelték – melyek pontos képet adnak a helyzetről, ezeknél a diabétesz kockázati aránya 1,75 volt, míg a bemondásos (kérdőíves) 3 vizsgálatnál ez az érték csak 1,10 volt. 15 vizsgálatban csak a környezeti expozíciót mérték (itt az OR 1,81 volt), míg 5 vizsgálat a munkaköri vagy vegyes expozíciót figyelte (OR 1,10). A diabétesszel leginkább összefüggésbe hozható rovarirtó a DDE és a DDT volt: 1,79, illetve 1,95 kockázati aránnyal.

A rovarirtók lipofilok, és direkt expozíció, vagy a táplálkozás során indirekt expozíció útján a test zsírjaiba kerülnek: a máj, a hasnyálmirigy, az izmok zsírjában tárolódva számos egészségügyi problémát, többek között inzulin-rezisztencián keresztül 2-es típusú diabéteszt okoznak. Dr. Kavvoura véleménye szerint a kormányzatoknak a rovarirtók használatának szabályozásán keresztül a jövőben figyelniük kell erre a népegészségügyi problémára. Ugyanakkor további vizsgálatokkal kell igazolni a rovarirtók és a diabétesz kórélettani összefüggéseit.

Az EASD kongresszus másik poszterjén kimutatták, hogy nemcsak a rovarirtószerekkel, hanem a környeztünkben szélesebb változatokban előforduló szerves szennyezőanyagokkal (persistent organic pollutants = POPs, pl. füst-gázok, dioxin, hidraulika folyadék, festékek, sikosítók, kondenzátorok, transzformátorok, stb.) történő expozíció a korai terhesség során mintegy négyszeresére (!) emeli a terhességi diabétesz kockázatát. Dr. Leda Chatzi (University of Crete, Heraklion) és munkatársai kiemelték, hogy a poliklórozott bifenilekkel (PCB-kkel) történő expozíció korai terhességben jelentősen megnöveli az inzulin-rezisztencia és evvel a terhességi cukorbetegség kockázatát. Az ilyen endokrin-szakadást okozó (EDC) vegyszerekkel való találkozás kerülésével az inzulin-rezisztencia kialakulásának egyik környezeti tényezőjét tudjuk elkerülni. Terhes anyáknál ezért megelőző intézkedéseket szükséges foganatosítani, hogy minél kisebb legyen a környezetünkben állandóan fellelhető szerves szennyező anyagokkal (POP-okkal) való találkozás (pl. diétás és életmódbeli javaslatokkal).  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. European Association for the Study of Diabetes 2015 Meeting; Stockholm, Sweden

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.