hirdetés

Nem végeznek elég terheléses EKG-t a stroke betegeken

Ritkán végeznek az irányelvek által javasolt terheléses EKG vizsgálatot azoknál az iszkémiás stroke betegeknél, akiknél nagy a koronáriabetegség kockázata – ezt állapította meg egy új vizsgálat.

hirdetés

Stroke-on átesett 2377 leszerelt katonát vizsgáltak, akinek 22%-ában nagy volt a koronáriabetegség kockázata, de csak a betegek 6,2%-án végeztek terheléses EKG vizsgálatot a kórházból való elbocsátásukat követő 6 hónapon belül.

Mi több, az 1 éves bármilyen okú halálozás szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak a nagy kockázatú betegeknek a körében, akiken elvégezték a vizsgálatot, mint azokban, akikben ezt nem tették meg (5%, illetve 19%, p=0,018) – mondta el dr. Jason Sico a Nemzetközi Stroke Konferencián.

Az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Stroke Szövetség közös irányelvei azt javasolják, hogy azokban az akut iszkémiás stroke betegekben, akikben nagy a koronáriabetegség kockázata (azaz Framingham kockázati pontszámuk legalább 20%) el kell végezni a terheléses EKG vizsgálatot a rejtett betegség felderítése érdekében.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a stroke betegek 20–40%-ának néma kardiális iszkémiája van, és 6%-uk kardiális okból hal meg, vagy miokardiális infarktus miatt a stroke-ot követő első 3 hónapban visszakerül a kórházba – mondta el dr. Sico, a Yale Egyetem neurológusa.

A terheléses EKG vizsgálatot talán azért nem alkalmazzák elég gyakran, mert a legtöbb olyan szakember, aki a stroke-on átesett betegekkel foglalkozik, nem ismeri az ezzel kapcsolatos ajánlást. Egy vizsgálatban azonban azt találták, hogy még ha ismertetik is velük az ajánlást, akkor sincsenek meggyőződve arról, hogy a stroke-osok kardiális szűrése segítene betegeiknek vagy hogy költséghatékony lenne – mondta dr. Sico egy interjú során.

„E szakemberek azzal menthetők, hogy eddig még nem végeztek olyan nagy, prospektív vizsgálatot, amely igazolta volna, hogy a kardiális szűrés csökkenti a stroke betegek halálozását vagy kórházi újrafelvételét” – tette hozzá dr. Sico.

A kutatók most 131 egészségügyi központ 3965 olyan betegének adatait tekintették át, akiknek 2007-ben iszkémiás stroke-juk volt. 1588 beteget kizártak a vizsgálatból, mivel ezeknél vagy korábban végeztek már terheléses EKG vizsgálatot, vagy ismert koronáriabetegségük volt, illetve meghaltak a stroke miatti kórházi tartózkodás során. A Framingham kockázati pontszámokat így 2377 beteg esetében számították ki.

Összesen 676 (28%) betegnek volt legalább 20% a Framingham kockázati pontszáma, és 1701-nek alacsony/közepes volt a pontszáma.

A nagy kockázatú betegekben nem végeztek gyakrabban terheléses EKG vizsgálatot a stroke-ot követő 6 hónapban, mint a kis/közepes kockázatú páciensekben (6,2%, illetve 7,5%; esélyhányados: 0,81). A vizsgálaton átesett betegeknek szignifikánsan alacsonyabb volt az NIH Stroke Súlyosság pontszáma, mint azoknak, akiken nem végeztek vizsgálatot (átlag: 3,3, illetve 4,1, p=0,003), és mintegy 2 évvel fiatalabbak is voltak (64,5, illetve 66,4 év, p=0,01). A hiperlipidémia, a magas vérnyomás, a diabétesz aránya hasonló volt a csoportokban.

Az 1 éves halálozás szignifikánsan alacsonyabb volt azokban, akiknél elvégezték a terheléses EKG vizsgálatot (5%, illetve 14%, p=0,001).

Dr. Sico elmondta, hogy a vizsgálat erőssége a viszonylag nagy betegszám volt, azonban a belőle levonható következtetések korlátozottak, mivel csak leszerelt férfi katonákat vizsgáltak, mivel az adatok csak 2007-ből származtak, és mert nem tudták megmagyarázni, hogy miért végeztek a szakemberek olyan ritkán kardiális szűrést.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.