Öreg whiskey köszvény ellen?
A whisky-fogyasztás az URAT1 húgysav transzporter gátlásával valóban csökkenti a szérum húgysavszintjét.
A köszvényt az ízületekben apró, tűhegyes kristályok formájában kiváló húgysav (urát) okozza. Az artritisz e formáját rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemzi, leggyakrabban a nagylábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó, és a felső végtagok más ízületeiben is.
Klinikai kutatások szerint a mérsékelt whisky-fogyasztás elősegíti a vese húgysav-kiválasztását a vizeletbe, és csökkenti a szérum húgysavszintjét, de e jótékony hatás mechanizmusa még tisztázatlan. Mivel a renális reabszorpció befolyásolja a szérum húgysavszintet, egy kísérletben megvizsgálták a whiskyfélék húgysav-transzporterekre gyakorolt hatását. Konkrétan azt kutatták, hogy az 1-es húgysav-transzporter (URAT1), és a feszültség-vezérelt húgysav-transzporter (URATv1) befolyásolása hogyan hat az urat-reabszorpcióra. Az elektrofiziológiában, fejlődésbiológiában széleskörűen használt expressziós rendszer az afrikai karmosbéka (Xenopus laevis) petesejtje. A kutatók ezúttal is ezen tesztelték, hogyan hatnak a 12 és 18 éves whiskyféleségek a húgysav-visszaszívásra. Az URAT1 segítségével történő húgysavfelvételt jelentősen, az URATv1-t kisebb mértékben gátolta a whisky. Tehát a fogyasztása után észlelhető húgysavszint csökkenés magyarázata az URAT1 gátlása. Arról nincs adat, hogy a nevezett ital kevésbé öreg –tehát jóval olcsóbb- formái is bírnak-e ezzel a jótékony hatással.
Forrás: Phytotherapy Research