hirdetés

Ortosztatikus hipotenzió: új kardiológiai kockázati tényező?

Ha az emberi test vízszintesből függőleges helyzetbe fordul, a szervezet vérnyomáseséssel reagálhat. Az ortosztatikus hipotenzió egy olasz munkacsoport tanulmánya szerint szignifikánsan növeli az összhalálozás, a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófa kockázatát.

hirdetés

A bonyolult és komplex szabályozás, mellyel a szervezet védekezik az élettani paramétereknek a függőleges testhelyzet felvételével járó túlzott változásai ellen, évmilliók alatt fejlődött ki, de minden részletét még ma sem ismerjük pontosan.

A közép-olaszországi Chieti egyetemének munkacsoportja Fabrizio Ricci vezetésével írt dolgozatot az ortosztatikus hipotenzióról a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás alakulása szempontjából. A European Journal of Cardiology által közölt tanulmány a nemzetközi konszenzusnyilatkozat idézésével kezdődik. Ez a dokumentum az ortosztatikus hipotenzió (OH) meghatározásában rögzíti, hogy a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-es, a diasztolés tenzió legalább 10 Hgmm-es, illetve a hipertóniás beteg szisztolés vérnyomásának (>160 Hgmm) legalább 30 Hgmm-es csökkenésével jár 3 percen belül, ha a beteg fekvő helyzetből feláll vagy a fejét legalább 60 fokos szögben megemeli.

Az OH ritkán egyedi jelenség, általában másodlagos esemény – sokszor neurodegeneratív betegség, például parkinsonizmus része, máskor dehidráció következménye, vagy vérnyomáscsökkentő szerek túl nagy adagjai hatására lép fel.

A metaanalízisben 13 tanulmány adatait összegezték (121 913 eset), a betegek medián követési ideje 6 év volt. Az OH nélküli résztvevőkkel összehasonlítva az OH-betegek összhalálozása szignifikánsan nagyobb volt (relatív kockázat [RR]: 1,50, 95%-os MT: 1,24–1,81). Hasonló különbségeket találtak a coronaria-betegség (RR: 1,41, 95%-os MT: 1,22–1,63), a szívelégtelenség (RR: 2,25, 95%-os MT: 1,52–3,33) és az agyi katasztrófa  (RR: 1,64, 95%-os MT: 1,13–2,37) fellépésének relatív kockázatában. Ha az életkor szerint elemezték, az összhalálozás relatív kockázata 1,78 (1,25–2,52) volt a 65 évesnél fiatalabbak csoportjában és 1,26 (0,99–1,62) az idősebbek körében.

Az eredmények szerint az ortosztatikus hipotenzió mind az összhalálozást, mind a szívelégtelenség, a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófa előfordulását szignifikánsan fokozza.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.