hirdetés

Orvosok és vagyon - Amerikában

Az amerikai orvosok több mint a felének 1 millió USD-t meghaladó értékű nettó vagyona van.

hirdetés

Az amerikai orvosok 51%-ának 1 millió USD-t meghaladó nettó megtakarítása van a Medscape Physician Wealth and Debt Report 2019 szerint: 44%-uk 1 és 5 millió dollár közötti összeggel, 7%-uk 5 millió dollár fölötti összeggel rendelkezik (e vagyonos réteg 20%-a gasztroenterológus, 19%-a dermatológus és csak 3-3%-a gyermekgyógyász és családorvos illetve 2%-a sürgősségi orvos).

Az arányokhoz tudni kell, hogy az amerikai átlagpolgárok mindössze 3%-ának van 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítása és 5-25 millió dollár közötti összeggel 1,3 millióan rendelkeznek (nem számítva az ingatlan vagyonokat).

A nettó vagyonba (”net worth”) a bankszámlákon lévő pénzt, a nyugdíjalapot, a befektetéseket, az otthon jelzáloghitelét, az autókat és egyéb értéktárgyakat számolják be – levonva a tartozásokat. A vagyon kiszámítását az évenkénti Medscape Physician Compensation Report 2019 alapján végezték, ami 30 szakmában tevékenykedő több mint 20.000 orvos adatait tartalmazza.

A kérdőívekre adott válaszok alapján jelentős eltéréseket lehet látni az etnikai csoportok és a nemek között. Az 5 milliónál gazdagabbak 9%-a fehér 5-5%-a ázsiai és hispán, 3%-a vegyes eredetű, 2%-a afro-amerikai. Az orvosnők vagyona konzisztensen kisebb férfi kollégáikénál. Háromszor annyi férfi orvos rendelkezik 5 millió fölötti összeggel, mint orvosnő (9% vs 3%), viszont az 1 millió dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezők között jóval több az orvosnő, mint a férfi (61% vs 43%).

A vagyon az életkorral egyre nő, legvagyonosabb az 55 évesnél idősebb korosztály. A 70 év feletti orvosok csaknem negyedének (22%-ának) nagyobb a vagyona 5 millió dollárnál, míg a 45-49 év közöttieknek csak 2%-a, addig az 55 és 59 közöttieknek már 6%-a tartozik ebbe a nagyon jómódú kategóriába. A tartozások tekintetében az orvosok 22%-ának (a dermatológusok 51%-ának , a szemészek 48%-ának, a kardiológusok 46%-ának, a plasztikai és az ortopéd sebészek 45-45%-ának, a népegészségüggyel, a preventív orvoslással foglalkozók, a diabetológusok/endokrinológusok 16%-kának, a családorvosok 14%-ának) több mint 500.000 USD jelzálog hitele van, 11%-uk 400.001 és 500.000 dollár közötti összeggel tartozik. Öt orvos közül 1-nek már nincs, vagy soha nem is volt jelzálog hitele. Az orvosok és az egyéb jól kereső emberek jelzálog hiteleinek mértéke nem meglepő, mondta el Dr. Joel Greenwald (Greenwald Financial Services in St. Louis Park, Minnesota) a Medscape Medical News-nak.

Az orvosok nagyjából kétharmada (64%) vallotta azt, hogy nem szenvedett semmilyen financiális veszteséget az elmúlt egy évben. Az elmúlt évet veszteséggel zárók rendszerint válás, per, vagy munkahelyük elvesztése miatt vesztettek vagyonukból. A veszteségek okaként rossz részvénybefektetés (30%), vagy félresikerült ingatlan-befektetés (14%) is szerepelt: „befektettem a társaságba, ami tönkrement”, vagy „befektettem egy gyógyszerkutatásba, de az FDA végül nem fogadta be a szert”, vagy: „befektettem egy irodaházba, de azóta sincs bérlőnk”, vagy „befektettem egy golf-pályába, de az bankcsődöt jelentett”.

A diák-hitelek visszafizetése is  évtizedekig tartó teher lehet, néha még egy idegsebész is csak 50 éves korára képes törleszteni tartozását. Az orvosok tartozásainak legnagyobb részét a jelzálog hitel (65%), az autóvásárlási hitel (38%) és a diákkorban felvett hitelek (26%) teszik ki.

Az orvosok 52%-a él úgy, ahogy szeretne, 41%-uk az elvárások alatt, 7%-uk az elvárások fölött (az elvárásoknak megfelelően élés definíció szerint itt a havi jövedelem 20%-ának megtakaríthatóságát jelentette). A tanulmány szerint az orvosok 65%-a legkevesebb havi 1000 dollárt tud eltenni ideiglenesen adómentes számlára („tax-deferred retirement or college savings account”), 39%-uk pedig adóköteles számlára („taxable savings account”).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Physcian Wealth and Debt Report 2019

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.