hirdetés

Különbségek az amerikai orvosok fizetésében

Egy felmérés szerint az amerikai orvosnők jövedelme átlagosan 20%-kal  alacsonyabb, mint férfi kollegáiké.

hirdetés

Az American College of Physicians (ACP) legújabb felmérése szerint a belgyógyász orvosnők átlagosan évi 50 000 USD-vel kevesebbet keresnek (jövedelmük átlagosan évi 250 000 USD helyett évi 200 000), mint a szakképzettségben, alkalmazásban, életmódban hozzájuk hasonló kollégáik.

Az Annals of Internal Medicine 2018. augusztus 7.-i számában megjelent tanulmányban 374 teljes munkaidőben dolgozó belgyógyász adatait értékelték, és az látszott, hogy a nők minden kategóriában kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A különbség általános belgyógyászoknál évi 29 000 dollár, kórháziaknál évi 38 000 dollár és a különféle specialistáknál évi 45 000 dollár.

A Medscape az idén már foglalkoztak a női és férfi családorvosok és belgyógyászok jövedelmi különbségeivel , a múlt héten pedig szemlézte a Merritt-Hawkins beszámolót, mely szerint az összes szakmát figyelembe véve az USA Maryland államában a férfi orvosok kb. 50%-kal többet keresnek, mint a nők.

Az ACP által készített felmérés szerint a nemek közötti különbség egyre nő az életkorral, de nem különbözik jelentősen az orvosok származása szerint. Legnagyobb a különbség a saját privát praxisokban (70 000 dollár/év), a legkisebb különbség (30 000 dollár/év) az állami szférában. A beteggel közvetlenül érintkező orvosoknál évente 37 500 dollárral magasabb a férfiak jövedelme, az adminisztratív munkakörökben ez a különbség nagyobb, mégpedig 52 500 dollár/év. A saját tulajdonukban dolgozó orvosoknál 72 500 dollár/év, az alkalmazott orvosoknál 43 000 dollár/év a nemek közötti különbség a férfiak javára, ami egyben arra is utal, hogy ha nők dolgoznak a saját tulajdonukban, akkor kevesebbet fizetnek maguknak, mint a férfiak. A felmérés szerint úgy tűnik, hogy a jövedelmek aszerint is különböznek, hogy az orvos élettársa mennyit dolgozik: a jövedelmek különbsége 50 000 dollár/év, ha az élettárs teljes munkaidőben dolgozik, és csak 20 000/év, ha csak részmunkaidőben vállal állást.

Dr. Milda Saunders (University of Chicago Medical Center in Illinois) és Dr. Barbara Turner (University of Southern California in Los Angeles) a tanulmányhoz fűzött kommentárjukban kijelentik, hogy „az egyenlő munkáért egyenlő bért” elv érvényesítése minden fronton régen esedékes lenne. Az egyenlő munkáért egyenlő bért egy törvény, melytől a munkaadó eltérhet a produktívabb munkavállaló javára. Saunders és Turner doktornők sürgetik, hogy az olyan szervezetek, mint pl. az ACP és az American Medical Association, tegyenek lépéseket a jövedelmek átláthatóságára.

Ugyanakkor kulturális-szociális szinten is változásokra van szükség, a nőknek is joguk van arra, hogy felemelhessék szavukat a magasabb jövedelemért, az előléptetésekért, és a karrier egyéb lehetőségeiért.

A vizsgálat során az ACP tagjainak csak mintegy 1%-át kérdezték meg, és 56,3%-ban érkeztek válaszok, a megkérdezett minta országosan reprezentatívnak tekinthető, bár a vizsgálat nem vette figyelembe a szakmában eltöltött éveket és a napi munkaidőt.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

3. Annals of Internal Medicine

4. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.