hirdetés

A férfi doktorok a koszorúér-betegséget férfibajnak vélik

A koszorúér-betegség és következményei a férfiakat súlyosabban érintik, mint a nőket, bár a nők körében is ez a halálozás vezető oka. Egy új vizsgálatban a férfi családorvosok a nőbetegek kockázatát nem vették olyan komolyan, mint a férfiakét, míg az orvosnők nem tettek ilyen különbséget.

hirdetés

A férfiak halála leggyakrabban kardiovaszkuláris betegség következménye, és átlagosan akár 7 évvel korábban következik be, mint a nőké. Nálunk is és az Egyesült Államokban is az iszkémiás szívbetegség okozta halálozás szempontjából az erősebb nem az esendőbb, de a nők veszélyeztetettsége sem elhanyagolható. A European Journal of Preventive Cardiology szakfolyóiratban megjelent tudományos dolgozat arra utal, hogy nemcsak a betegek között fordulnak elő nemek közti különbségek, hanem a háziorvosok véleményében is vannak lényeges eltérések attól függően, hogy milyen nemű doktor vizsgálta a pácienst.

Nőnemű francia háziorvos, Raphaelle Delpech és munkatársai írták a tanulmányt. A vizsgálat 52 háziorvos közreműködésével történt, a beteglétszám 2262 volt. A szerzők utalnak arra, hogy az utóbbi évtizedekben az egészségügyi statisztikák igazolták: a kardiovaszkuláris betegségek okozta mortalitás jelentősen csökkent, és a csökkenés mintegy 50%-a a mind hatásosabb prevenciónak köszönhető. Arra is fölhívják a figyelmet, hogy kardiovaszkuláris halálozás kifejezettebben csökkent a férfiaknál, mint a nőknél. Mint közismert, az első kóreseményt követően, a másodlagos prevenció során a férfiak hatásosabb ellátást kapnak, mint a nők. „Föltételezzük, hogy az elsődleges megelőzés is jobb a férfiaknál, mint a nőknél” – írják.

Az elsődleges prevenció azzal kezdődik, hogy fölmérjük a kockázati tényezőket. A vizsgálatban a háziorvosok kérdőívet töltöttek ki, melyen megadták korukat, nemüket és szakterületüket. A betegek beszámoltak többek között iskolai végzettségükről és biztosítási helyzetükről. A kórlapok tájékoztatást adtak a betegek koráról, neméről, anamnéziséről és kockázati tényezőiről (családi anamnézis, dohányzás, vérnyomás, vércukor, vérkoleszterin, testsúly, testmagasság).

A rizikófaktorokra a francia skála, illetve a SCORE (Systematic COronary Risk Evaluation) skála szerinti kockázatértékeléshez volt szükség. Az előbbi a kockázati tényezők alapján az enyhe, közepes és nagy kockázat kategóriáiba sorolja a kardiovaszkuláris rizikót. A SCORE a rizikófaktorok figyelembevételével a következő tíz évre adja meg a szív-ér rendszeri események bekövetkeztének valószínűségét.

A dohányzásra, vércukorra és koleszterinre vonatkozó adatok gyakran hiányoztak a nőbetegek kórlapjairól. Ezért a nőknél a férfiakhoz képest a francia skála szerinti értékelés 36%-kal, a SCORE skála szerinti értékelés 37%-kal gyakrabban hiúsult meg. A két nem tagjaira vonatkozó különbség attól is függött, hogy a páciens férfi vagy női orvos elé került. A férfi orvosok által vizsgált nőbetegek SCORE értékelése 44%-kal ritkábban készült el, míg a nőnemű orvos által vizsgáltaknál csak 28% volt a különbség.

Dr. Delpech úgy nyilatkozott, hogy a családorvos doktornők jobban követték az irányelveket, akár férfi volt a beteg, akár nő. „Föltételezzük, hogy a családorvosokat meglepik ezek az eredmények, de talán a jövőben jobban figyelnek majd arra, hogy egyforma alapossággal mérjék fel a női és férfi betegeik kardiovaszkuláris kockázatát. Ez újabb lépés lenne afelé, hogy a nők kardiovaszkuláris halálozása ugyanúgy csökkenjen, mint a férfiaké.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.